Alina Andreea DUCULESCU | Designer de interior | Îmi place să fac oamenii fericiți

Alina Andreea Duculescu este o femeie de succes, o artistă în adevăratul sens al cuvântului, care și-a depășit limitele și s-a remarcat prin dragoste, creativitate, originalitate și pasiunea ei pentru design interior. Aceasta a reușit să-și deschidă studioul de design interior ,,Gavia Concept”, împreună cu asociata ei, Anamaria Capatianu. Viziunea asupra direcției în care vor să meargă, dorința de a satisface aspirațiile clienților, încrederea în sine și perseverența sunt lucrurile care le-au ajutat să se dezvolte personal și profesional.

Bună ziua! Pentru început, povestiți-ne despre cum ați început să profesați ca designer de interior și ce anume a favorizat atingerea obiectivelor stabilite.

Încă din copilărie am avut o înclinație către frumos. Această latură a mea vine probabil din alte generații, pentru că provin dintr-o familie foarte tehnică, care m-a încurajat și susținut să urmez Facultatea de Inginerie Medicală din cadrul Universității Politehnica București. Am realizat destul de repede că nu merg în direcția potrivită, însă, cum nu sunt o persoană care să lase lucrurile pe jumătate terminate, nu am putut renunța la aceasta.
Pentru că mă îndrăgostisem și eram fascinată de design interior, am urmat timp de aproximativ doi ani, studii de specializare în acest domeniu. Aici am cunoscut-o pe Anamaria Capatineanu, asociata mea, un designer de interior remarcabil, cu care împărtășesc aceeași viziune, entuziasm, principii și valori. Astfel, la scurt timp după terminarea studiilor, am deschis împreună ușile studioului de design interior, Gavia Concept.
Dragostea pentru tot ceea ce facem, viziunea asupra direcției în care vrem să mergem, pentru care am fost dispuse să ne alocam o foarte mare parte din timp, au fost cele care ne-au dus mereu către atingerea obiectivelor.

Cu ce provocări v-ați întâlnit în decursul carierei, având în vedere că unii oameni sunt reținuți față de noutăți?

Fiecare proiect este unic și reflectă nevoile și preferințele decorative ale beneficiarului. Provocarea constă, de fapt, în armonizarea acestora, nu este obligatoriu să aduci noul trend în decorarea spațiului, dacă acesta nu îi creează o stare de confort.

Care este motivația din spatele acestei munci intense?

Îmi amintesc și acum când am fost întrebată pentru prima dată, de ce am ales să fac design interior și am răspuns fără să mă gândesc prea mult „Pentru că îmi place să fac oamenii fericiți”. În viziunea mea, așa aduc bucurie în viața oamenilor, îmi pun amprenta pe starea lor de bine și mă încarc de fiecare dată cu entuziasmul lor.

Ce lucruri v-au adus cea mai mare satisfacție și v-au ajutat să dobândiți încredere în ceea ce întreprindeți?

Aprecierea clienților pentru creativitatea și originalitatatea noastră, faptul că revin și ne recomandă, îmi aduc cele mai mari satisfacții și mi-au consolidat încrederea că suntem o echipă de profesioniști.

În opinia dumneavoastră, oamenii au o preferință pentru amenajările interioare realizate de designeri sau optează pentru ceva comod conform propriilor idei?

Ne petrecem 90% din timp în interioare și, de aceea, are o influență majoră asupra calității vieții. Din nefericire, în România, oamenii nu înteleg beneficiile reale ale unei colaborări cu un designer de interior, este considerat un moft, nu o nevoie, trâind iluzia că se fac economii sau că știu ce vor și este mai comod să își amenajeze singuri.

Care sunt elementele cheie care alcătuiesc un aranjament „aerisit” și cu „bun gust”?

„Less is more” este principiul cheie care trebuie să stea la baza unei amenajări aerisite și cu bun gust. Crearea elementelor de design funcționale în cel mai compact mod este cheia designului minimalist. Spații de depozitare închise, evitarea aglomerării de obiecte, menținerea combinațiilor de culori la un nivel minim mărește și mai mult mediul senin și echilibrat. Aceasta nu înseamnă neapărat că totul trebuie să fie în alb-negru. Nuanțe monocromatice de orice culoare și straturi de texturi, cum ar fi lemn și lână, funcționează bine în orice spațiu minimalist.

Care sunt trend-urile în materie de design interior și în ce măsură își îndreaptă clienții atenția asupra acestora?

Trend-urile în design interior au un catalizator comun cu cel din fashion, iar în 2017, va fi foarte vizibil acest lucru. Textura face un interior mai primitor, iar ideea de țesături, texturi suprapuse va fi în creștere. Catifeaua, țesăturile metalizate și geometriile artizanale aduse în contemporan, sunt vedetele acestui an. Mobilierul, decorațiunile și corpurile de iluminat supradimensionate din nuiele împletite, rattan și bambus sunt tot mai des folosite, tapete și tapițerii în culori vii, modele cu flamingo și frunze de palmieri.
Pentru clienții noștri, mai presus de trend-uri, stă confortul, ergonomia și eficientizarea spațiului, deși au în referințe imagini salvate cu amenajări sau produse în tendințe, nu a fost niciodată un criteriu care să stea la baza amenajării.

Dacă o persoană are resurse limitate, în ce măsură aceasta poate apela la un specialist în design interior? Ce tipuri de oameni vă solicită ajutorul?

Părerea conform căreia trebuie să ai buget nelimitat că să angajezi un designer de interior sau că îți propune doar finisaje high-end, este complet eronată. Un designer de interior are o experiență vastă în administrarea bugetului și timpului alocat unui proiect, așadar acest mit este fals. Luând în calcul și creativitatea designerului, care de multe ori suplinește bugetul alocat proiectului, clientul iese doar în avantaj prin colaborarea cu un specialist.
Oamenii care ne solicită ajutorul sunt cei care își doresc o amenajare personalizată, unică, creată pentru confortul și starea lor de bine și, nu în ultimul rand, din domeniul HoReCa care au înțeles foarte bine că designul interior aduce un plus de valoare business-ului lor.

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac oamenii atunci când aleg să-și amenajeze singuri o casă sau un apartament?

Iluminatul deficitar este una dintre cele mai frecvente greșeli, deoarece lumina într-o amenajare este esențială în crearea unui ambient plăcut. Un spațiu are nevoie de mai multe surse de lumină, fie că este vorba despre un living, dormitor sau bucătărie.
Lipsa proporției este o problemă des întâlnită. Mobilierul supradimensionat sufocă o încăpere, face ca orice spațiu să pară mic, înghesuit.

Pe lângă amenajări interiore, întreprindeți și alte proiecte? Ce planuri aveți pentru viitorul apropiat?

Încă de la începutul activității noastre ca designeri de interior am întâmpinat problema covorului perfect pentru amenajările noastre. Nu am putut găsi unul care să îndeplinească ideea noastră creativă despre cum ar trebui să arate un covor. Așa că am luat decizia de a le crea noi. Am ales să lucrăm cu un material inedit, nemuritor atât prin eleganța sa, cât și prin calitățile sale: pielea naturală. Pornind de la această idee, a luat naștere conceptul „Leather by Gavia Concept”, o colecție de covoare unicate, realizate manual, din piele și blană naturală. Între timp, jocul s-a transformat într-o nouă afacere și ne putem mândri acum cu o colecție de obiecte de referință, complemente de design sau piese de rezistență într-o amenajare.
În momentul de față, Gavia Concept își mărește echipa și suntem în căutare de tinere talente, vrem în continuare să depășim cu succes așteptările clienților și să impresionăm prin design de calitate.

Ce sfaturi le-ați recomanda tinerilor care-și doresc să aibă succes în cariera de designer de interior?

Să faci ceea ce-ți place este un privilegiu, așadar, cu visuri mărețe, muncă și perseverență, rezultatele nu vor întârzia să apară!


 
Facebook / Linked In / Artminds Hall of Fame / Pictagram / Instagram
 ©Foto GaviaConcept

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.