Ana-Camelia Ștefănescu | Soprană | Sunt mândră ca sunt româncă

Bună ziua, d-na Ana Camelia Ștefănescu și bine v-am regăsit! Pentru cititorii noștri, ne puteți spune de la ce vârstă cântați? Școala ați urmat-o in Romania?

Am început să cânt când aveam 10 ani în Corala Palatului Pionierilor „Carmina Tenera”, condusă de Maestrul Constantin Popescu si pianista Octavia Popescu! Sunt persoanele cărora le datorez începutul cântului clasic și al carierei mele solistice din copilărie !!! Am urmat apoi liceul Dinu Lipatti, unde le-am cunoscut pe doamnele Andreiana Roșca și Maria Serafimovici, care m-au pregătit intens pentru examenul de admitere de la Conservatorul Ciprian Porumbescu, unde am fost eleva la clasa Maestrului Ionel Voineag!
Încă din anul 1 de Studenție am cunoscut-o pe una dintre Doamnele cântului românesc, Eugenia Moldoveanu, care m-a primit și mi-a încredințat la vârsta de nici 19 ani rolul Zerbinetei din „Ariadne aud Naxos” de Richard Strauss pe scena Operei Naționale. Așa am devenit solista operei și am continuat să cânt cu precădere Regina Nopții din „Flautul Fermecat”, rol care m-a purtat pe cele mai importante scene din lume: Staatsoper Berlin, Teatro Real, Madrid, Staatsoper Hamburg, Teatro Maggio Musicale Firenze, Tokio, Binkakaikan, Deutsche Oper Berlin. Alte roluri au fost Lucia din Lamermoor de Donizetti, Adina, Elisir d’amore de Donizetti, Le feu Et le Rossignol în „Copilul și vrăjile” de Ravel și multe altele..

De mulți ani sunteți solistă a operei din Bruxelles. Cum ați ajuns in Belgia? La ce cursuri și concursuri ați participat în Belgia?

În Belgia primul Concurs a fost în Septembrie 1995, la Vervier, unde am câștigat premiul 2 ! A urmat Concursul Reine Elisabeth în mai 1996, unde am câștigat de asemeni premiul 2 și premiul publicului!

received_1195124937191602Aveți o persoană pe care o admirați, în România, datorită căreia ați ales canto?˝

Canto-ul l-am urmat pur și simplu datorită dirijorului Coralei „Carmina Tenera” despre care v-am vorbit la început … este greu s-aleg un idol din România, sunt multe voci pe care le admir: Eugenia Moldoveanu, Maria-Slatinaru Nistor, Silvia Voinea, Virginia Zeani, Nelly Miriciou, Angela Gheorghiu.

Faptul că sunteți româncă a fost un impediment în carieră?

Sunt mândră că sunt românca ! N-am avut niciodată impresia că am fost tratată altfel datorită naționalității, din contra am fost admirată și valorificată foarte corect ! În afara birocrației care trebuia să o îndur în momentul în care ieșeam din țară, artistic am fost totdeauna mulțumită !
De Belgia m-am legat în urma Concursului! Am legat prietenii durabile și m-am simțit acasă!

Ca profesor de canto, care ar fi cel mai util sfat în cariera de soprană?

Ca profesor de canto i-as sfătui pe tinerii cantăreți să nu-si piardă niciodată încrederea in ei, să cânte din plăcere și să fie un dram de modestie în tot ceea ce întreprind !!

În prezent ce roluri interpretați și unde?

Ultimele roluri pe care le-am cântat au fost: Ophelie din Hamlet de Ambroise Thomas, La folie din opera Platee de Rameau și Traviata rolul Violetei Valery! În Februarie 2017 voi cânta pe scena operei din Strasburg ” La juive” rolul Eudoxie ! Sper și eu ca într-un viitor apropiat să pot cânta si pe scenele românești !!!

Iar acum în încheiere, ce le puteți transmite tinerilor iubitori de muzică?

În primul rând îi felicit pentru alegere și în al doilea rând îi invit să asculte cât mai multă muzica clasică, de la Orlando de Lassus până la muzica modernă și contemporană! Festivalul Enescu este o șansă unică ce le este oferită pentru a se întâlni cu cei mai mari interpreți ai momentului… să profite de reducerile pentru tineri.

Vă mulțumim și vă așteptăm cu nerăbdare să vă ascultăm și în România!

Mulțumesc mult de invitație si pe cât mai curând ! Ana-Camelia

https://youtu.be/-433_r54qVc

.

Interviu Elena Gologan
Foto Ana Camelia Stefanescu & Daniel Pierot
Facebook Ana-Camelia Stefanescu

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.