Andrada MUREȘAN | Dirijor | Muzica te face altruist, are puterea de a mișca, de a chema, de a contagia!

Fiecare om are menirea sa și are dreptul și obligația să se țină de ea, să o cultive, să-și urmeze „drumul” și să persevereze pe cale. Profesor de muzică și membră a cvintetului Anatoly, doamna Andrada Mureșan a ales calea muzicii și sunt foarte încântată că doar grație harului dumneaei, am fost contagiată cu iubirea pentru muzica corală.

Bună ziua! Vreau să-mi exprim recunoștiința pentru că ați acceptat invitația de a-mi acorda acest interviu. Pentru început, cum v-ați descoperit pasiunea pentru muzică?

Pasiunea pentru muzică mi-am descoperit-o încă din fragedă pruncie, având privilegiul de a mă naște într-o familie de muzicieni, ambii mei părinți fiind profesori de muzică. Ei sunt cei care ne-au insuflat dragostea pentru muzică, pentru cântul coral și pentru meseria de dascăl, mie și fratelui meu. Când a venit timpul să ne alegem un drum în viață, am ales amândoi la unison MUZICA, iar dacă ar fi să o luăm din nou de la capăt, fără îndoială am alege aceeași minunată cale.

Cvintetul Anatoly este binecunoscut publicului național și internațional. Cum s-a conturat ideea de a canta în cvintet?

Povestea Anatoly a început în anul 2000, prima formulă acestui grup fiind de cvartet mixt: Corina Maria Zosim – Sopran, Andrada Mureșan – alto, Gabriel Baciu – tenor, Ciprian Cucu – bariton. În anul 2003, Corina a ales să trăiască peste ocean, tocmai în Canada, astfel încât grupul a continuat să ființeze timp de 8 ani în formulă de trio, iar din anul 2011 ne-am îmbogățit cu vocile grave ale grupului, respectiv Ciprian Țuțu – bariton și Marius Modiga – bas.
Și uite așa s-a ajuns la formula inedită de cvintet alcătuit din patru voci bărbătești și o voce feminină!

În piesele interpretate, cum reușiți să imbinati stiluri atât de variate și să vă păstrați originalitatea?

Consider că dacă am aborda un singur gen muzical, acest lucru ar duce la plafonare. Într-adevăr muzica a fost scrisă ca să fie cântată, însă fiecare interpret își aduce aportul și o reinventează după propriul simț. Cred că aici se face clar diferența între cei care imită și adevărații artiști. Însăși formula grupului nostru este una originală, inedită, iar la toate acestea contribuie și aranjamentele muzicale făcute de către colegii mei Ciprian Țuțu și Ciprian Cucu, special pentru grupul nostru într-o manieră unică. Nu in ultimul rând, dorința de a aduce mereu ceva nou pentru publicul nostru drag, ne-a susținut pe tot parcursul activității noastre.

Când ați realizat că vreți să-i învățați și pe ceilalți tainele muzicii? Cum e să predați ceea ce iubiți?

Trăind într-o familie de muzicieni am avut contact cu arta sunetelor de foarte mică. Am cântat mai întâi în corul tatălui meu de la Școala Generală nr. 27 din Brașov, iar din clasa a treia, am avut bucuria să fac parte din prestigiosul cor de copii Camerata Infantis condus de maestrul Nicolae Bica. Modelul părinților mei și al maestrului Bica m-a făcut să știu încă din clasa întâi că vreau să devin profesoară de muzică și să imi urmez visul de a avea un cor de fete. Visul meu a devenit realitate și încă trăiesc acest vis, deoarece cred că nimic nu te poate împlini mai mult decât să faci ceea ce iubești cu adevărat.

Sunteți dirijorul ansamblului coral al Colegiului Național „Andrei Șaguna”, corul din care am avut deosebita onoare să fiu parte. Ce vă determină să învățați eleve care nu au un profil vocațional să cânte în cor?

Constantin Noica visa o școală în care să se predea stări de spirit. Cumva similar, un profesor de muzică visează să facă din elevii săi, ființe muzicale. Adică persoane armonioase, echilibrate, senine, intuitive.

A cânta în cor (en coeur) îți dă sentimentul că ești una cu întregul. Cum aplicați această expresie: a cânta precum într-o inimă?

A cânta în cor nu reprezintă numai grup de cântăreți care execută împreună o compoziție muzicală. Doar dacă ai fost membrul vreunui cor ai trăit experiența de a cânta împreună și ai înțeles ce înseamnă în același timp și dincolo de timp. Înseamnă să te armonizezi cu celelalte voci și nu să te pui în valoare pe tine, să-l asculți pe cel de lângă tine și să-ți lași vocea să meargă umăr la umăr cu a lui. Muzica te face altruist, are puterea de a mișca, de a chema, de a contagia!

Care sunt acele trăsături definitorii ale unui artist desăvârșit?

Trăsăturile definitorii ale unui artist ar fi:

talentul, perseverența, originalitatea.

În opinia dumneavoastră, cât de apreciată este muzica de calitate în România?

În România, din nefericire, muzica este extrem de poluată. Însă, cu siguranță muzica de calitate va fi apreciată la justa ei valoare si va dăinui atâta timp cât va fi prezentă în viața de familie și în școli crescând astfel într-un public avizat.

V-ați îndruma copiii să urmeze calea muzicii?

Copilul meu urmează calea Muzicii. Nu pentru că l-am obligat, ci pentru că și-a dorit! Insă mărturisesc că sunt extrem de fericită pentru că eu cred că muzica te îndeamnă către tot ce este mai bun și mai frumos.

Care ar fi un gând pe care l-ați transmite cititorilor acestei platforme?

Vă doresc să întâlniți în demersurile voastre numai oameni de calitate pe care să-i aduceți în lumina pe care o merită spre a putea fi cunoscuți și apreciați de cât mai mulți semeni!


Facebook / Cvintetul Anatoly / Corul Colegiului Național „Andrei Șaguna”
Copyright © Foto Andrada Mureșan

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.