Andreea SOARE | Balerină | Pe scenă… este ca și cum ai spune tuturor povestea ta

Andreea, artista pentru care vibrațiile din culisele scenei și sunetul produs de deschiderea cortinei o fac să-și exprime trăirile prin dans.

Bună, Andreea. Povesteste-ne despre momentul în care ai ales să urmezi această cale a dansului.

Dansul a intrat în viața mea complet întâmplător. Aveam 9 ani când mi-am însoțit verișoara la examenul de admitere de la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”. Cursurile începeau în vremea aceea, din clasa a III-a. Verișoara mea avea doar 7 ani, însă eu aveam vârsta perfectă, motiv pentru care profesorii au insistat să dau eu proba. Deși nu dansasem niciodată până atunci, am fost acceptată, ba chiar apreciată pentru calitățile native. Mai târziu, m-am îndrăgostită de balet, de dans… de această minunată artă.

Ce te-a determinat să alegi baletul? În ce moment ai realizat că baletul te definește?

Nu pot spune că a existat un moment anume în care să realizez că baletul mă definește, ci simt asta de fiecare dată când sunt pe scenă… când eu, sufletul meu, emoțiile mele și dansul sunt totuna.

Ai avut o muză de inspirație? Cine te-a însoțit pe parcusul tău profesional și te-a ajutat să te dezvolți?

Părinții și familia m-au susținut pe tot parcursul drumului meu de formare ca balerină. Sfaturile, încurajările și dragostea pe care mi le-au oferit, mi-au dat putere si ambiție.

Cum decurge o zi normală din viața unei balerine?

În liceu aveam de dimineață două ore de studii de dans clasic, apoi orele normale de cultură generală, după care ne întorceam în sala de balet pentru cursurile de dans de caracter, românesc, contemporan, de ansamblu, duet sau repertoriu. Acum, ca balerină profesionistă, am aceleași studii de dans clasic dimineața, care sunt nelipsite și necesare pentru menținerea condiției fizice, apoi repetițiile pentru spectacolele săptămânale.

Au existat momente în care a trebuit să renunți la anumite obiective în favoarea baletului?

Nu știu să fi renunțat la obiective, dar cu siguranță am renunțat la ”ceva”. În copilărie, timpul nu îmi permitea să am activitățile pe care le aveau ceilalți copii de vârsta mea. Nu prea îmi era permis să schiez, să merg cu bicicleta sau cu rolele, deoarece trebuia să evit posibilele accidentări. În general, am renunțat la timpul liber, majoritatea fiind dedicat dansului, baletului.

Ce te face să vibrezi în momentul în care ești pe scenă și toată atenția este asupra ta?

Vibrația sau emoțiile interioare încep din culisele scenei înainte de începerea fiecărui spectacol. Atunci când sunetul produs de deschiderea cortinei îmi transmite un fior de plăcere, urmează aplauzele care intensifică acest sentiment și luminile care parcă le creează cadrul perfect. Atunci când sunt pe scenă, parcă simt până și respirația publicului, dar înțeleg mult mai bine și ceea ce eu simt, astfel putând să îmi exprim mult mai ușor toate sentimentele și trăirile prin dans. Mă simt bine, îmi place, iubesc momentul în care simt toate privirile și atenția celor din sală îndreptate spre mine – este ca și cum ai spune tuturor povestea ta, simți că reușești să le împărtășești măcar puțin din iubirea ta pentru artă.

Cum creezi un echilibru între viața personală și carieră?

Găsirea echilibrului este absolut necesară în orice plan și acest lucru, din păcate, nu depinde doar de noi, ci și de cei pe care îi avem în preajmă. Eu, din fericire, am lângă mine oameni care mă ajută să îmi găsesc acest echilibru între viața personală și carieră. Deși mi-aș dori ca ziua să aibă 48 de ore, deseori reușesc să îmi găsesc echilibrul și în cele 24 de ore cu care trebuie să ne mulțumim.

Pe lângă această pasiune pentru balet, ți-ai dori să urmezi și o altă carieră?

Mereu mi-a fost dificil să mă gândesc la ce aș vrea să fac atunci când nu voi mai putea dansa. Am absolvit Facultatea de Litere – specializarea „Studii culturale” și un masterat în același domeniu, în speranța că orice profesie voi alege, să poată fi legată tot de artă.

Ce planuri ai în viitorul apropiat? Unde te putem găsi în perioada următoare?

Sunt angajată a Operei Comice pentru Copii, o instituție ce se dezvoltă într-un ritm uimitor și admirabil, deci aici mă veți găsi cu siguranță și în viitor. Iar atunci când timpul îmi permite, dansez în cadrul anumitor spectacole la Teatrul Național din București.

Ce sfaturi le-ai acorda persoanelor care aspiră la o carieră în balet?

Cei ce aspiră la o carieră în balet trebuie să știe că pentru această artă este nevoie de foarte multă ambiție, dorință și pasiune. Cu siguranță fiecare întâmpină probleme pe acest drum, dar dacă au puterea necesară pentru a le depăși, vor fi răsplătite pe măsură atunci când vor fi pe scenă.

.

Interviu Mădălina Benedic
Facebook Andreea Soare
Foto Opera Comica Pentru Copii & Andreea Soare

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.