Daniel RĂDULESCU | Sculptor | Sculptura și desenul sunt rotițele mele, iar eu sunt motoru’

Iubeşte nebuneşte ceea ce face şi consideră că desenul şi sculptura sunt rotiţele sale. Curajos şi perseverent, îi îndeamnă pe cititorii noştri să îşi asculte inima şi instictul. Susţine că încercările şi eşecurile la care suntem supuşi cu toţii nu fac altceva decât să ne ajute să ne dăm seama dacă ne dorim sau nu acel lucru cu adevărat.

Cum a apărut pasiunea ta pentru sculptură?

Pasiunea pentru lumea tridimensională am avut-o de mult timp, țin minte cum la 14 ani, am descoperit primul soft 3D și a fost dragoste la prima vedere, în prezent, mă folosesc de același soft 3D pentru a simula și a „șlefui” mai bine, o idee sau un concept de sculptură.

Ştiu că desenul a fost marea ta pasiune. Când s-a produs trecerea de la desen la sculptură?

A fost și încă este, desenez de la 3 ani și uite cum de la o măzgăleală naivă, am ajuns să-mi proiectez sculpturile prin acest mod. Nu cred că a existat efectiv o trecere între cele două, pentru că încă le fac în mod constant pe ambele.

Photo by Cătălin Andrei
Photo by Cătălin Andrei

Ai putea să alegi între cele două? Să renunţi la desen pentru sculptură sau invers?

Sculptura și desenul sunt rotițele mele, iar eu sunt motoru’, nu aș funcționa fără una din ele.

Oraşul tău natal este Braşov. Cum a fost trecerea de la munte la Capitală? În viitor, te-ai întoarce în Braşov?

O satisfacție greu de descris, Brașovul este minunat, însă un oraș mic, perfect de plimbări și relaxare dar ușor monoton de trăit, aveam nevoie de un oraș mai activ și cu oportunități mai mari, Bucureștiul s-a potrivit perfect cu asta. Nu m-aș reîntoarce la Brașov, mai degrabă aș alege un oraș nou, probabil și mai mare cu oportunități noi.

Ştiu că în trecut ai renunţat la job pentru a-ţi crea propria afacere. Ce anume te-a determinat să faci acest lucru?

De 3 ori am renunțat la job și am încercat să fac ceva pe cont propriu, asemenea decizii vin la pachet cu foarte multă muncă fizică dar mai ales psihică. Am învățat multe pe parcursul acestor evenimente, iar toate acele încercări nereușite au avut un rol foarte important, am realizat cât de mult îmi doresc cu adevărat să fac acel lucru, probabil dacă renunțam de prima dată era un semn evident că nu sunt făcut să fac asta. Anii au trecut, și uite că în 2014 am reușit să pun prima cărămidă la firma pe care o manageriez și în prezent.

Probabil că mulţi oameni îşi doresc să o ia de la zero, dar nu au destul curaj să facă acest lucru. Tu unde ai găsit această forţă?

În primul rând trebuie să iubești nebunește ceea ce faci. Să trăiești asta cu fiecare por al tău și să simți că merită cu adevărat să-ți dedici nopți, zile de agonie și foarte multă muncă. Dacă îndeplinești aceste condiții, următorul pas este simplu: GO for it! Pe principiul: „You never know how strong you are, until being strong is the only choice you have”.
Sunt un om care își ascultă mult inimă și merge pe instinct. Am în spate mult prea multe povești care mi-au confirmat că instinctul meu funcționează în proporție de 99% perfect.

 

Să revenim acum la sculptură. Ce te inspiră atunci când începi o lucrare?

Inspirația se acumulează zilnic, prin ceea ce văd, ceea ce fac, ceea ce simt, cu cine interacționez, ce ascult și orice alt mic detaliu din viața de zi cu zi. O sursă excelentă de inspirație sunt oamenii, îmi place să-i admir, să-i ascult, să le văd expresiile și reacțiile în diverse situații. De multe ori o idee se formează și se șlefuiește în timp, important este să notezi aproape tot ce îți trece prin cap și să le regandesti mai târziu, o să rămâi surprins cum prin toate acele bazaconii de idei, poți să găsești ceva absolut genial.

În cât timp este gata o sculptură?

O sculptură poate să dureze de la 2 zile la 2 luni sau chiar 2 ani, timpul este influențat în funcție de concept , dimensiune și material, pentru că altfel se prelucrează lemnul față de metal. În schimb, mereu am surprins prin rapiditatea modului meu de lucru, probabil din cauza că dacă întru în atelier, ies greu și pierd complet noțiunea timpului.

Daniel Rădulescu

Ce material preferi?

Am încercat aproximativ toate materialele, interesant cum toate exprimă altceva și cum te poți regăsi într-unul anume . De asta mereu am încurajat pe oricine să încerce cât mai multe materiale și tehnici cât mai diverse. Până acum, cel mai mult m-am regăsit în materialele dure, precum oțelul, alama, bronzul. Ultimii ani i-am dedicat pe sculptură în oțel, un material dur ce se prelucrează ușor dacă ajungi să îl simți, dar cu multă răbdare și atenție.

Se întâmplă să pleci la drum cu o idee şi pe parcurs să o modifici?

În 99% din cazuri, da. Se păstrează esența ideii, dar modul de executare suportă modificări majore, chiar și în mijlocul lucrării pot apărea schimbări. Probabil din cauză că mintea îmi stă setată aproape 24/24 pe acel subiect, iar ideile tot apar.

Ce simţi atunci când termini o lucrare?

E o combinație de mult entuziasm, satisfacție cu puțin regret și dezamăgire că totul s-a terminat, e asemănător cu sentimentul de după ce ai urmărit ultimul episod din serialul preferat.

Ce proiecte de viitor ai?

Piața artei este în creștere iar eu nu voi permite să nu fiu prezent în ea, asta înseamnă doar atât: multă muncă, proiecte mai complexe și o foarte bună organizare a timpului, că proiecte de sculpturi am cât pentru 5 ani de acum înainte, timp să fie! J


Facebook / Hall of Fame / Website
Copyright © Foto MB Image

Niciun comentariu înca

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

Inline
Inline