Margarita BODAREV | Pictoriță | Pentru mine arta nu este un lucru care se învaţă, ci se trăieşte… gândiţi-vă cum ar fi să vă înveţe cineva cum şi ce să simţiţi…

Margarita Bodarev, o tânără pictoriţă căreia arta îi curge prin vene. Nu a făcut cursuri sau şcoli în acest domeniu, i „s-a întâmplat” pur şi simplu să înceapă să picteze. Ca şi cum ar fi fost o parte din ea care la un moment dat a hotărât să iasă la lumină şi să spună întregii lumi cât de frumoasă poate fi uneori realitatea noastră interioară.

Margarita aţi făcut facultatea de Marketing, business şi administrare la Academia de Studii Economice din București, totuşi aveţi nişte picturi şi desene foarte frumoase, talentul e de vină sau aţi urmat anumite cursuri şi în acest domeniu?

Nu i-aş putea spune talent, mi se pare mult spus, în cazul meu. Am avut norocul să descopăr că desenul/pictura îmi aduce multă satisfacţie, plăcere si linişte interioară, iar ulterior am realizat că lucrările mele stârnesc sentimente şi altor persoane, ceea ce mă bucură enorm (că doar asta e scopul artei). Tocmai de aceea nu am considerat potrivit să urmez cursuri de profil. Ceea ce fac mi se pare atât de intim, încât nu aş fi vrut să fie pătruns, alterat de „invățările” altora. Pentru mine arta nu este un lucru care se învaţă, ci se trăieşte, gândiţi-vă cum ar fi să vă înveţe cineva cum şi ce să simţiţi, iar, perfecţionarea în timp e firească.

"Double Exposure"
„Double Exposure”

Cum aţi descoperit pictura? Mai ţineţi minte ce anume v-a derminat să pictaţi? Sau prima emoţie, pe care aţi trăit-o la contactul cu ea?

Ţin minte că în clasele primare învaţătoarea îmi spunea că desenele mele sunt seci şi neinteresante, n-aş putea s-o contrazic :). Cu vârsta, emoţiile, trăirile, experienţa, fie ele pozitive sau negative, se acumulează şi în mod natural se manifestă. La mine a fost în direcţia asta.

Ce reprezintă pictura pentru dvs.? O evadare, un sprijin, o bucurie sau o metodă de exprimare?

Nu ştiu exact ce reprezintă. Ştiu doar că e parte din mine şi făra ea aş fi fost o altă persoană.

Cum v-aţi defini picturile sau stilul propriu?  

Hmm… în teorie cred că s-ar numi realism, desen contemporan… Ţin să cred că desenele mele sunt un mesaj vizual uşor de descifrat, pe înţelesul oricărei persoane care are ochi să vadă şi minte să înţeleagă. Cele mai multe desene ale mele sunt portrete de femei. Am ales pentru moment sa explorez zona aceasta. Faţa şi corpul feminin sunt extrem de expresive.

Anexaţi anumite texte lângă unele picturi, de obicei citiţi ceva care vă inspiră să creaţi sau procesul e de fapt invers? De unde vă vine inspiraţia? În momentele în care sunteţi în pană de idei, faceţi o pauză sau apelaţi la anumite trucuri pentru a continua să pictaţi?

Textele le ataşez ulterior, e un fel de „traducere” a desenului în cuvinte. Pot să caut şi o zi întreagă textul care mi se pare că se potriveşte cel mai mult desenului meu. Îi admir nespus pe cei care folosesc cuvintele ca artă. Iar în momentul în care sunt în pană de idei pur şi simplu nu pictez. Înseamnă că nu am nimic de spus. Momentele de inspiraţie vin şi pleacă.

"Fără nume"
„Fără nume”

Margarita sunteţi din Republica Moldova, dar aţi ales România ca ţară de trai, din ce considerente? E un spaţiu mai prielnic pentru domeniul artistic, economic ?

Să mă stabilesc de copil în România nu a fost alegerea mea, ci a familiei. Nu aş putea spune că e un spaţiu prielnic sau neprielnic, aşa a fost să fie.

Sunteţi cofondatoarea unei firme de încălţăminte pentru bărbaţi, cum împăcaţi latura creativă, artistică cu cea administrativă, economică? Vă ajută predispunerea artistică pentru pictură în administrarea unei afaceri?

Partea creativă şi financiară sunt două laturi ale aceleiaşi persoane, nu se suprapun şi nu se întrepătrund. La fel ca toţi ceilalţi, persoanele creative au nevoie de resurse financiare pentru a supravieţui. Mi-ar fi plăcut să-mi câştig existenţa din hobby-ul pe care îl am, dar nu am ştiut cum să o fac.

În ceea ce priveşte marketingul, cum anume vă promovaţi lucrările şi care ar fi cele mai eficiente metode de promovare pentru un artist?

Pentru artişti în general ar fi multe metode de promovare. Ceea ce mă priveşte pe mine, nu mi-am promovat insistent arta, partea cu creaţia m-a interesat mai mult. Am o pagina de facebook unde oamenii interesaţi pot să-mi vadă lucrările. Atât, deocamdată.

Un gând frumos pentru cei care vă admiră şi vă urmăresc activitatea, dar şi pentru cei care ar dori să se dezvolte ca pictori!

Să se iubescă şi să-i iubească pe cei din jur, sincer, în detaliu. Este aproape imposibil, dar drumul merită parcurs, fie că eşti artist sau nu.

Cum arată viitorul din visurile dvs.?

Nu mă gândesc atât de mult la viitor. Este atât de incert încât m-aş minţi crezând câ ştiu cum o să fie sau aş putea să îl influenţez în vreun fel. Gândindu-te la viitor pierzi prezentul. Trăiesc acum şi aici, şi în acest fel. Iar viitorul să fie unul mai bun pentru noi toţi!


Facebook / FineArtAmerica / Linkedin
 ©Foto Margarita Bodarev

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.