Un exemplu viu de artist care dorește să dea mai departe din ceea ce a învățat la rândul ei. Atât pasiunea ei pentru desen, pictură, grafică, design cât si pasiunea pentru creativitatea copiilor se reflectă în parcursul ei artistic, în premiile obținute, dar mai ales în ceea ce practică acum.
Bună! Ce ne poți spune despre Patricia, artistul cu o imaginație fantastică?
Bună! Vă mulțumesc! Sunt conștientă de talentul meu, dar mă consider într-o continuă desăvârșire. Drumul ascendent al unui artist nu trebuie să se oprească. Mă număr printre cei fericiți, care și-au gasit fără echivoc și îndoială, drumul în viață. Fac ceea ce am vrut sa fac și îmi place cea ce fac. Drumul meu e un drum în lumină. Așa simt!
Ce te-a determinat în a urma acest traseu creativ?
Povestirea începe mereu așa: ”încă de mică”… Dar în cazul meu, chiar așa este. Cât am fost mică eram fascinată că puteam desena un animal, un personaj sau o casă și-mi ieșea. Apoi, am avansat și am fost fericită că reușeam melanjul de culoare. Rezultatele și aprecierile celor din jur, specialiști sau nu, m-au ridicat și mi-au consolidat calea. Personal n-am avut limite și nici alții nu m-au încorsetat. Am fost liberă în tot ceea ce am creat. E important în viață să nu ai multe bariere cum la fel de important este să ai un suport moral în spate care să te ajute să treci peste hopuri. Apoi, rezultatele obținute, premiile, medaliile de aur și argint obținute în afară au fost un puternic stimulent pentru mine. Peste toate, pasiunea mea pentru tot ceea ce inseamnă desen, pictură, grafică, design, etc.
Cine sau ce anume te inspiră atunci când creezi?
Am o imaginație infinită! Și mulțumesc pentru asta! Am reușit să conserv copilul din mine, să-i dau mereu energia de care avea nevoie. Priviți în ochii copiilor, ascultați-i pentru că în ochii lor, în cuvintele lor stă puterea imaginației, basmul, culoarea, frumusețea. Îngerii creației se exprimă prin copii; lăsați inocența copiilor și vor reuși în viață.
Iubesc natura, mă inspiră și apoi, iubesc tradiționalul românesc cel autentic, care constituie o altă dimensiune, o altă realitate de care din nefericire, ne îndepărtăm. Artiștii știu că zestrea noastră tradițională, este un limbaj spiritual foarte bine ancorat în viața românului.
Pentru a-i îndruma pe cei preocupați de design, artă vizuală, pictură și ilustrații, ne poți împărtăși prin ce etape ai trecut pentru a ajunge Graphic Designer?
De la 4 la 18 ani, am frecventat Cercul de Pictură ”Culoare și Vis” condus de doamna profesor Elena Stoica. Am participat la multe concursuri și expoziții internaționale și în țară, personale cât și de grup. Din cadrul Cercului, câțiva copii eram selectați pentru școala de vară în SUA, unde am mers câțiva ani la rând. După școala generală am urmat liceul ”Dinu Lipatti” din Pitești, apoi Facultatea de Arte Decorative și Design, București, urmată de masterul în Design Grafic la aceeași facultate. În ultimul an de facultate, am avut o experiență foarte frumoasă: 6 luni de studiu cu bursă în Oslo – Norvegia. Din facultate am început să pregătesc copii pentru concursuri de desen și pictură sau pur și simplu pentru dezvoltarea creativității, cu timpul dezvoltând chiar un mic atelier de creație.
Observ că ai simțit nevoia să predai copiilor anumite forme de artă. Cum a fost experiența de a fi membru în clubul ‘‘Culoare și Vis’’?
Experiența mea în Cercul de Pictură a fost vastă. A fost începutul meu de drum. Aici, pe lângă artă am învățat să perseverez în muncă, în exercițiu repetat, am învățat competiția, am învățat să câștig un ban din artă, am învățat pe lângă atâtea tehnici și reguli ale artei, tehnica Doamnei profesor Elena Stoica de a stăpâni copii de toate vârstele, de diferite tipologii și de a-i șlefui. Din ei ieșeau mai târziu, arhitecți, sculptori, pictori, muraliști, designeri, graficieni, etc. Eu mă descoperisem. Simțeam nevoia să-i descopăr și pe alții.
Ce anume te-a determinat să împărtășești și altora din ceea ce faci?
Mi-am dat seama că omul este creat pentru a crea! Un copil nu se poate dezvolta doar cu matematică si fizică. La școală se dezvoltă foarte putin abilitatea copilului de a crea liber. Pentru asta copilul trebuie îndrumat și descoperit, ajutat sa scoată la lumină talentul si abilitățile lui cu care va lucra toata viața cu drag. Îmi place să fac asta: să scot la lumină potențialul creator!
Ce ai învățat în urma participării tale la diferite expoziții în SUA?
În primul rând, am învățat că talentul nu este de ajuns. Mai trebuie și multă muncă și perseverență dacă vrei să te faci cunoscut, să câștigi, să călătorești, să ai experiențe și în alte țări cu noi colegi și profesori. Pentru expozițiile din SUA, trebuia să ai minim 20 – 25 de lucrări. În fiecare an am avut în jur de 30 si după așa muncă, veneau și aprecierile.
Ai obținut numeroase premii binemeritate de-a lungul parcursului tău artistic. Ce influență au avut asupra ta experiențele de la competițiile din străinătate?
În momentul în care am început să câștig concursuri în străinătate, mi-am conștientizat valoarea, talentul și munca depusă. Curajul și stima de sine au crescut. Am știut că noțiunile și tehnicile învățate au fost de calitate.
Ce subiecte preferai să ilustrezi în trecut și ce simboluri preferi să redai în prezent?
În trecut, sau mai precis în copilărie abordam scene ireale din imaginație, genul de poveste, natura, tradiții populare, ilustrație de carte, etc, ceea ce încă mai fac și acum cu elevii mei la atelier. Pe lângă a fi îndumător în artă, în prezent, sunt Graphic Designer. Lucrez mult în acest domeniu. Îmi place să abordez designul minimalist, ilustrația, designul de personaje, designul de informație și designul de literă.
De mică te-ai dedicat artei și ai urmat școli cu profil artistic. Cum simți că ai evoluat în toți acești anii?
Simt că am evoluat la nivelul la care pot să predau mai departe cunoștințele acumulate și pot forma o nouă generație de artiști.
Ce mesaj le-ai oferi celor care vor să urmeze acest traseu și au o pasiune similară cu a ta?
Dacă au talent și pasiune, îi sfătuiesc cu cea mai mare încredere să meargă pe acest drum pentru că nu poate fi înlocuit cu altceva.
Facebook / Devianart / Website / Behance
©Foto Patricia Stocheci