Pentru Sorin Careba fotografia reprezintă atât un job cât şi o pasiune. El se declară o persoană norocoasă pentru că face ceea ce îi place şi totodată este şi plătit pentru asta. Fotograf de nuntă în Londra, el spune că se consideră răsfăţat de diversitatea oamenilor pe care îi întâlneşte şi a locaţiilor pe care le are la îndemână.
Cum a început pasiunea ta pentru fotografie? Mai ții minte prima ta întâlnire cu un aparat de fotografiat?
Cred că prima mea întâlnire cu un aparat de fotografiat a fost când am găsit zăcând uitat într-un sertar un aparat german Exakta din anii 40. Bineînţeles că nu funcţiona, dar mă fascina foarte mult ca obiect, cu tot felul de butonase, uşiţe şi prisme.
Nu-mi aduc aminte exact când a început pasiunea mea pentru fotografie. Cred că a fost acolo dintotdeauna.
Pe la sfârşitul liceului am început să-mi doresc un aparat de fotografiat. Primul aparat a fost un compact digital de la Canon, apoi cineva mi-a adus din SUA un aparat Panasonic mai performant. După ce am terminat facultatea m-am înscris la Cursul de Artă şi Tehnică Fotografică al Profesorului Dumitru Mociorniţa. La vremea aceea nu aveam nici o intenţie să devin fotograf profesionist, dar vroiam mai degrabă să aflu mai multe despre fotografie că hobby.
Ce înseamnă pentru tine un fotograf profesionist?
Din punctul meu de vedere, un fotograf profesionist este o persoană care este suficient de norocoasă să facă ceea ce îi place şi să fie şi plătită pentru această.
Nu este un job uşor, fiecare zi este diferită, fiecare client este nou, cu aşteptări şi provocări noi. Nu există un program de lucru standard, fiecare zi este altfel, într-un loc nou, cu ritualuri şi tradiţii diferite de la persoană la persoană. De aceea, fiecare eveniment la care particip este o nouă provocare în care încerc să redau emoţiile, sentimentele şi culorile în imagini care să le reflecte. Nu este un lucru uşor, de aceea trebuie să studiez şi să mă perfectionez constant. Însă recompensele sunt pe măsură.
Cât de important este echipamentul atunci când eşti fotograf profesionist?
Deosebit de important. Ca fotograf profesionist trebuie să poţi să-ţi imaginezi, să surprinzi sau să creezi clipa indiferent de condiţii. Şi de cele mai multe ori condiţiile nu sunt ideale.
Cred că nevoia de a avea un aparat din în ce mai bun vine o dată cu evoluţia ta că fotograf. Cu cât practici mai mult fotografia, cu cât devii mai bun, cu atât începi să te loveşti mai mult de limitele echipamentului şi să simţi nevoia unui upgrade sau unui alt tip de obiectiv.
Cât de mult consideri că trebuie să intervină prelucrarea / editarea în realizarea fotografiei finale?
Depinde foarte mult de fotografie. De exemplu, dacă eşti fotojurnalist, atunci singura prelucrare acceptată este cea legată de corectarea de baza a imaginii (puţină luminozitate, puţin contrast).
Dacă în schimb eşti orientat mai mult către fotografia artistică, atunci prelucrarea mi se pare esenţială. Mie îmi plac fotografiile care dau o atmosfera de visare. Pentru a obţine acest efect, mă folosesc foarte mult de expresia subiectului, de tipul obiectivului şi de prelucrare. Încerc să evit contrastul prea puternic şi culorile suprasaturate. De asemenea, îmi place să adaug puţin grain şi să ridic tonurile închise.
Nu toată lumea este fotogenică. Cum ajuți aceste persoane?
Este foarte important să urmezi câteva reguli simple. De exemplu pe ce picior se pune greutatea, cum aşezi mâinile, ce ascunzi, din ce unghi şi cu ce obiectiv fotografiezi. În rest, totul ţine de comunicarea cu clienţii. Încerc să îmi înţeleg subiecţii, să ne împrietenim şi să glumesc cu ei. De multe ori le arăt fotografia pe ecranul camerei şi le explic ce trebuie să schimbăm că să iasă mai bine.
Ce atrage mai mult la o fotografie: tehnica sau originalitatea?
În ziua de astăzi este o explozie de fotografi. Zilnic suntem bombardaţi cu sute sau mii de imagini. În condiţiile acestea, tehnica nu mai este importantă. Practic se înţelege de la sine că o fotografie trebuie să fie foarte bună din punct de vedere tehnic. Astfel singurul lucru care ne mai atrage este originalitatea. Originalitate care este din ce în ce mai greu de obţinut.
Într-o ședință foto, cât de importantă este relația dintre client și fotograf?
Relaţia dintre fotograf şi client este foarte foarte importantă. De cele mai multe ori clienţii aleg fotograful cu care simt că se află pe aceeaşi lungime de undă. Capacitatea fotografului de a relaţiona cu subiectul este cea care face diferenţa dintre o fotografie ok şi o fotografie foarte bună.
Care este ultima fotografie pe care ai facut-o?
Sunt fotograf de nuntă în Londra. Sunt răsfăţat de diversitatea oamenilor pe care îi întâlnesc şi a locaţiilor pe care le am la îndemână.
Ultima fotografie realizată a fost la o şedinţa foto de logodnă. Ea este chinezoaică iar el britanic.
Te-ai gândit să faci o expoziție cu cele mai interesante fotografii ale tale?
Ca fotograf de nuntă particip la destul de multe târguri. Întotdeauna încerc să am un stand mare cu multe printuri. Practic acestea sunt expoziţiile mele momentan.
Mi se pare că ar fi interesant să pot face o expoziţie cu cele mai interesante fotografii realizate de-a lungul anilor.
Ce sfaturi le-ai da fotografilor aflaţi la început de drum?
Din punctul meu de vedere, sunt câţiva paşi esenţiali pe care trebuie să îi parcurgi pe rând pentru a deveni un fotograf bun.
În primul rând trebuie să cunoşti şi să stăpâneşti tehnică şi să înveţi reguli de compoziţie. Apoi trebuie să observi, să înţelegi şi să foloseşti lumina. De asemena, trebuie să ştii să aşezi subiectul într-o poziţie care să îl avantajeze şi să ştii cum să obţii expresia pe care o cauţi.
Apoi trebuie să înveţi să prelucrezi imaginile obţinute şi, nu în ultimul rând, să fii un bun vânzător.
Care sunt tendințele anul acesta în materie de fotografii?
Cred că anul acesta vom vedea culori intense, contrast puternic, fotografii făcute în plin soare precum şi mult alb-negru. În ultimul timp, tendinţa este către un stil natural, fără poziţii evidente, cu fotografii care să spună o poveste.
..
Facebook / Website / Instagram / Vimeo
©Foto Sorina Careba