„Trebuie să știi ce vrei, să îți dorești acel lucru și să faci tot ce îți stă în putință pentru a-l obține”, sunt cuvintele Ștefaniei Dobre, o artistă care tinde spre perfecțiune și încearcă să transmită pe planșa de desen, emoțiile celui desenat.
Bună, Ștefania. Pentru început, povestește-ne despre cum s-a conturat acest hobby pentru desen în viața ta.
Bună! Desenez încă de când am reușit să țin un creion în mână. Desenam orice era specific vârstei: căsuțe, flori, fluturi etc. Și încă de atunci, încercam să le surprind cât mai realist. Familia mi-a observat înclinația și m-a ajutat să urmez diverse cursuri de specialitate: mai întâi, la Palatul Copiilor, mai apoi, la Școala Populară de Arte. Momentul care a stat la începutul acestei pasiuni pentru portrete a fost acela când am încercat să reproduc desenele lui DiCaprio, pe care personajul lui le realiza în Titanic.
Care este motivația din spatele acestui talent? Ce lucruri îl propulsează pe un artist?
Întotdeauna am dorit ca ce desenez să iasă din ce în ce mai bine. Tind spre perfecțiune, să fie fotorealist. De aceea, înainte de a mă apuca de orice portret, urmăresc filme cu protagonistul pentru a-i învăța expresiile feței. Acest lucru mă ajută pentru a nu reproduce o imagine mot-a-mot, ci pentru a întelege liniile și grimasele fiecăruia.
Te-ar încânta să încerci și o altă formă de exprimare artistică?
Până în prezent, prin intermediul liceului pe care l-am urmat, am pictat, am sculptat și am făcut body-painting. Am învățat să tatuez, iar pentru o bună perioadă de timp doream ca asta să fac și pe viitor, ca job.
În opinia ta, cât de apreciate sunt desenele în România? Ce ar trebui să facem pentru ca oamenii să investească mai mult în artă?
Cred că oamenii deja investesc din ce în ce mai mult în artă și acest lucru se vede prin numărul crescut de vernisaje din ultimul timp. Desenele, cu toate categoriile lor, sunt destul de apreciate, dacă luăm în considerare faptul că o simplă schiță poate transmite cu ușurință o idee. Desenul, ca formă de exprimare artistică, este apreciat în România, dar subevaluat. Am constatat că majoritatea oamenilor își doresc un portret pentru ei sau pentru a-l face cadou, dar puțini sunt dispuși să evalueze corect munca și calitatea.
Consideri că lucrările unui artist reflectă realitatea existenței lui? De ce?
Din punctul meu de vedere și strict la ceea ce fac, lucrările mele nu reflectă realitatea existenței mele, ci pe cea a persoanei desenate. Îmi doresc ca portretele să iasa realist și de aceea transmit emoția și realitatea celui desenat.
Cât de important este mediul online pentru un artist? Cum îți valorifici acest talent?
Mediul online este printre cele mai importante metode de promovare. Așa își poate face cunoscută munca și chiar și-o poate vinde. Pe lânga asta, este un mediu perfect pentru a găsi oameni cu aceeași pasiune, pentru a schimba păreri și tehnici. Cred că talentul este susținut de foarte multă muncă, studiu și timp. Este important ca el să fie alimentat permanent de noutate și pasiune. Pentru a-l valorifica am început să mă promovez prin intermediul rețelelor sociale. De curând, mi-am creat și o pagina de facebook, unde am postat o selecție de lucrări ce pot fi vândute sau la cerere se pot face altele în funcție de dorințele celui care solicită.
Care sunt provocările cu care te-ai confruntat pe parcursul artistic?
Provocările pe care le-am întâmpinat au ținut de cele mai multe ori de autodepășire. Aveam dorința de a ieși totul așa cum îmi doresc, dar mai ales pe placul oamenilor pentru care realizam desenele. Din acest motiv, pentru persoanele cele mai dragi mie a fost dificil, deoarece există în permanență o teamă că s-ar putea să nu mă ridic la nivelul așteptărilor.
Pe lângă acest hobby, am aflat că lucrezi și pentru o firmă de arhitectură. Unde te putem găsi pe viitor?
În urmă cu doi ani, mă regăseam împreună cu prietenul meu, petrecând mult timp pentru proiectele de facultate. Văzând și simțind însă libertatea și posibilitatea pe care facultatea ne-o oferă, aceea de exprimare și punere în practică a creativității, Dorin a luat hotărârea de a înființa un studio de grafică și design. Astfel, am ajuns să lucrez în cadrul firmei, unde de un an de zile, dezvoltăm idei și concepte pentru proiectele personale sau cele aflate în colaborare. Așadar, aflându-ne la început de drum, pe viitor mă regăsesc alături de el în acest proiect, făcând în continuare ce ne-am propus, și anume, să ne dezvoltăm în domeniul arhitecturii și designului interior.
Care este motto-ul tău predilect?
Nu am un motto anume, consider că fiecare acțiune trebuie tratată în funcție de natura ei. Trebuie să știi ce vrei, să iți doresti acel lucru și să faci tot ce îți stă în putință pentru a-l obține.
Ce sfaturi le-ai oferi tinerilor care sunt la început de drum în acest domeniu?
În primul rând, să fie perseverenți și, în al doilea rând, să își definitiveze un stil propriu și să îl fructifice.