Alex Simion Boeriu este un artist plastic care îmbină designul, pictura şi sculptura. El este de părere că arta vizuală a evoluat mult în ultimii 10 ani, în sensul că atunci te considerai norocos dacă găseai o dată pe lună un vernisaj interesant, în timp ce acum ai de unde alege.
Bună Alex! Pentru început, spune-mi, te rog, când ai descoperit pasiunea ta pentru artă.
Dacă se poate numi aşa, încă de mic. A fost cursul firesc pentru mine. A început cu mine observând şi conştientiând frumosul încă de la o vârstă fragedă şi a crescut către creaţie. Însa, desigur, mi-a fost insuflată şi de către familie, care este tot din domeniu.
Ai avut lângă tine persoane care te-au încurajat să mergi pe acest drum?
Da, daca nu ai aşa ceva cel mai probabil te „pierzi” pe parcurs şi deraiezi spre altă profesie, poate lipsită de creativitate, spre stiinţele exacte. Deşi, cred că şi în artă este nevoie de ştiinţă şi pragmatism ca să susţii creativitatea.
Familia şi prietenii care se confruntau cu aceeaşi problemă mi-au fost cel mai de preţ sprijin.
Cum a fost trecerea de la facultate la munca propriu-zisă?
Grea, o perioada mare de timp am stat la răscruce de drumuri până să îmi descopar chintesenţa. Nu mă număr printre norocoşii cu o direcţie constantă pe plan profesional, însă fiecare zi este un bun prilej pentru a ma reinventa şi redescoperi. Atunci când eşti receptiv şi accepţi să primeşti informaţia, îţi găseşti şi calea. Important este să înţelegi că există blocaje şi că ele fac parte din normalitate.
Eşti graphic designer, pictor şi sculptor. Poţi spune că eşti înclinat mai mult spre una dintre aceste direcţii?
Fără nicio urmă de ezitare prefer arta plastică. Iubesc şi design-ul, însă îl consider o pasiune secundară şi în acelaşi timp şi o plasă de siguranţă financiară.
De multe ori, m-am gândit că este posibil ca latura designerului să „muşte” din latura artistului plastic consumând o parte din cel din urmă. Timpul consumat de grafică ar fi fost, poate, mai bine investit în pictură, instalatii sau sculptură.
Cum defineşti munca ta artistică, raportându-te la aceste stiluri pe care le îmbini?
Eclectica şi precum un vulcan care nu a erupt total.
Ca iubitor de artă, care este artistul pe care îl apreciezi foarte mult?
Oricat de clişeistic ar suna, Picasso este o inspiraţie pentru mine. Şi-a deschis aripile şi a cuprins orice domeniu artistic, de la pictură, gravură, sculptură, la modelaj. A trait mult şi frumos, a fost apreciat în timpul vieţii şi a dat naştere unui curent artistic revoluţionar. Ce poţi să îţi doreşti mai mult de la viaţă?
Îmi poţi spune ce te inspiră? Cum îţi vin ideile?
Nu stiu nici eu exact ce ma inspiră, dar ştiu sigur că ideile vin din lucrurile mici, neaşteptate: creaţii, momente, trăiri, sigur cand nu vegetez în zona de confort. Întrebările lăuntrice şi suferinţa nasc arta. Inspiraţia vine întotdeauna din emoţie şi trebuie căutată, invocată şi stârnită. Valabil în orice domeniu creativ.
Inspiraţia când vine trebuie să te găsească muncind altfel pleacă.
Care este lucrarea care te reprezintă cel mai bine?
Nu cred ca am o lucrare care sa ma poată defini întru totul, în fiecare din ele sunt părţi din mine. Sigur, cel mai probabil, peste un timp nu o sa îmi mai placă nimic din ce am realizat acum. Cred că evoluţia se bazează pe autocontrazicere. Nemulţumirea este bună şi ea in procesul creativ, însă trebuie cumva temperată.
Există competiție în artă?
Nu cred, în acest domeniu concurezi doar tu cu tine, tu- cel de azi şi tu- cel de mâine.
Ce l-ai sfătui pe un adolescent, daca ţi-ar spune că vrea să se facă artist?
Sa aibă încredere în el şi să ţină cont de faptul că dacă prinde gustul pasiunii şi nu reuşeşte să faca asta în viaţă, o sa aibă soarta lui Sisif. De altfel, trebuie să muncească mult, să evolueze tehnic şi să fie nemulţumit atât cât trebuie să fie, astfel încât să nu se oprească din drum, ci să îţi dorească să progreseze.
Se întâmplă ceva spectaculos în arta vizuală de azi, ceva care va marca un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat?
Sigur, cred că asistam la un boom artistic, se nasc proiecte şi galerii noi constant. Acum 10 ani dacă găseai o dată pe lună un vernisaj interesant erai norocos, dar astăzi vine un val de tineri artişti cu idei foarte bune.
.
Facebook / LinkedIn / Website / Instagram
©Foto Alex Simion Boeriu