Cosmina VÎLCU | Designer de interior | Think outside the box şi restul vine de la sine

Designer de interior, Cosmina Vîlcu este atrasă de natură, de culori vii şi de frumos. Ea crede că din emoţii poţi zămisli lucruri măreţe care aduc bucurie. Îşi doreşte ca în viitor să aibă ocazia să redecoreze o şcoală generală pentru a putea oferi astfel elevilor un mediu distractiv şi colorat, unde să poată învăţa cu plăcere.

Cum ţi-ai dat seama că vrei să urmezi o carieră în acest domeniu?

Designul de interior este într-o continuă evoluţie, schimbându-se o dată cu artă, culorile, produsele, ergonomia, mediul înconjurător şi nu în ultimul rând cu oamenii, aşadar, este o carieră de care nu mă voi plictisi niciodată. Eu sunt un om activ, creativ, în continuă schimbare şi evoluţie şi nu mi-a fost greu să aleg acest drum în viaţă. Dacă stau să mă gândesc, de fapt, designul m-a ales pe mine.
De mică am fost atrasă de frumos, de culori vii şi de natură. Drumul în lumea artei a început cu o pensulă, câteva culori, o pânză şi îndemnul părinţilor de a mă descoperi şi autodepăşi la orice pas.
Ideea de a intră în lumea design-ului de interior s-a conturat în liceu, când am descoperit că şi din nimic poţi face ceva, iar cel mai uşor este să transformi un lucru vechi într-o creaţie nouă, poţi realiza din lucrurile care te înconjoară ceva frumos dacă le pui într-un proiect bine conturat şi plin de creativitate, şi mai apoi s-a definit când am cunoscut-o pe Luiza Scarlat, persoana cu care am clădit cele mai fumoase idei, cu care formez un tot unitar în cadrul Acrea Design, proiectul nostru de suflet.

Poţi să descrii în câteva cuvinte stilul tău? Care sunt materialele pe care le preferi?

Pot spune că stilul meu este într-o continuă dezvoltare, iar în acest moment mă atrag influenţele industrial-contemporane, deşi fiecare proiect la care lucrez poartă amprenta personală a beneficiarului, având ca scop final o amenajare unitară, bine proporţionată în raport cu gabaritul încăperii. Materialul pentru care am o slăbiciune şi pe care nu l-aş exclude niciodată este lemnul în toate formele, texturile, esenţele şi culorile sale. Este un material atât de parnasian şi versatil încât produsul finit se concretizează întotdeauna în ceva unic şi cu personalitate.

Care este proiectul tău de suflet?

Toate proiectele la care lucrez primesc puţin din mine, deoarece consider că rolul meu este să transpun visele şi dorinţele în realitate. De exemplu, în cazul unui proiect rezidenţial trebuie să transform orice spaţiu în acasă, un loc în care iubeşti să îţi petreci timpul, un sanctuar al sufletului tău.
Dar, cum spuneam şi mai sus, până în acest moment proiectul meu de suflet rămâne Acrea Desing. În el am investit atât timp, cât şi cele mai frumoase gânduri şi idei, pe care am încercat să le transpun în casa fiecărui client. Sper că am reuşit.

Cât durează în general un proiect?

Timpul necesar pentru fiecare proiect variază în funcţie de complexitatea acestuia, de cerinţele şi nevoile beneficiarului, dar şi de stadiul în care se află spaţiul. În linii mari sunt patru paşi ce conturează finalizarea unui proiect: Cunoaşterea, Conceptul, Proiectarea şi Implementarea.

Care sunt sursele tale de inspirație?

Probabil principala sursă a inspiraţiei mele este natura. Cred că poţi să găseşti cele mai bune idei privind cerul, copacii, frunzele, lucrurile care ne înconjoară, care se modifică periodic, în funcţie de starea ta de spirit şi de trăirile de moment.
De exemplu, mă poate inspira un apus, o furtună, cromatica unui tablou, un costum, descrierea unui loc despre care beneficiarul îmi povesteşte că îl face fericit. Încerc să ţin cont de tot ce este în jurul meu, dar consider că cele mai importante sunt emoţiile. Din ele poţi să zămisleşti lucruri măreţe care pe termen lung nu îţi pot aduce decât beneficii şi bucurie.

Orice designer are un proiect măreţ la care visează. În viziunea ta, cum ar arăta acest proiect?

Cred că ar fi vorba despre o şcoală generală, deoarece mi se par anoste sălile de clasa, neprielnice pentru copiii a căror dezvoltare interioară se bazează cel mai mult pe imaginaţie şi pe lucrurile descoperite zi de zi.
Consider că este foarte important să susţinem educaţia tinerelor generaţii altfel decât în ultimii 27 de ani, altfel decât am fost noi obişnuiţi, în nuanţe de gri şi maro. De ce să nu înveţe şi să se dezvolte într-un mediu colorat şi fun?

Cât de deschişi sunt românii în a apela la un designer de interior atunci când îşi amenajează locuinţa?

Timpul e foarte important pentru noi toţi, trăim în era vitezei, iar alergarea după cele mai bune preţuri, furnizori, dar mai ales crearea unui loc care spune o poveste despre tine şi personalitatea ta, sunt motivele pentru care românii sunt mult mai deschişi în a-şi lăsa casele să fie amenajate de un designer care are o experineţă în spate şi un know-how.
Vreau să subliniez faptul că pe lângă lucrurile ce ţin de talent şi artă sunt şi altele de care trebuie să ţii cont atunci când vrei să amenajezi un spaţiu. Înainte de a începe un proiect trebuie să ştii cum să te foloseşti de facturi, cum încasezi şi cum apreciezi munca, trebuie să ştii să foloseşti contractele potrivite, să profiţi de ocaziile care ţi se ivesc, să manageriezi bugete, să comunici cu marile magazine de mobilă şi cu firmele de construcţii. Aşadar, acesta este încă un motiv pentru care românii au încredere din ce în ce mai mult într-un specialist în domeniu.

În România se poate trăi din meseria de designer de interior?

Consider că poţi să trăieşti decent din absolut orice meserie, cu condiţia să o faci cu pasiune şi dedicare 100%.

Cum îţi dai seama de ceea ce le-ar plăcea clienților? Le ceri fotografii?

Le acord clienţilor mei un chestionar cu întrebări care mă fac să-mi conturez o părere despre stilul dorit, personalitatea, culorile, texturile şi liniile pieselor de mobilier pe care le pot folosi ulterior în conceptul amenajării.
Pentru o părere mai clară, ei îmi trimit şi o serie de fotografii care le-au atras atenţia.

Ce se poartă în 2017 în materie de design interior?

Natura în casele oamenilor, finisajele naturale, lemn, marmură, accente metalice, catifeaua, formele geometrice, îmbinarea dintre vintage şi modern.

Ce sfaturi ai pentru cei care vor să îşi amenajeze singuri casa fără să apeleze la un profesionist?

Think outside the box şi restul vine de la sine. Păstrează totul simplu când vine vorba de mobilă şi pune accent pe iluminat, decoraţiuni interesante, hand made, care au o poveste şi o amintire în spate. Cel mai important este să ne simţim bine în casă noastră, să fie o extensie a personalităţii noastre. Cred că oricine poate atinge acest ideal dacă este puţin atent la ce îi place.


Facebook / Acrea Design / Delta Studio
Copyright © Cosmina Vîlcu

Niciun comentariu înca

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

Inline
Inline