Cristiana Andreea MANU | Pianistă | În general, creez o poveste pentru fiecare piesă…

Bună, Cristiana! Pentru început, vreau să îţi urez bun venit în cadrul proiectului Artminds şi să-mi exprim recunoştiinţa pentru că eşti aici şi ai acceptat să-mi acorzi acest interviu. În primul rând, as dori să te intreb de unde a început totul pentru tine? Cum s-a strecurat muzica în viaţa ta?

La început nu a fost pianul, ci desenul. Observând înclinarea mea către desen, mama m-a înscris la Liceul de Artă. Aici, însă, intriga s-a schimbat, deoarece neavând posibilitatea de a face desen până în clasa a V-a, am avut de ales între pian şi vioara. Mama a făcut alegerea de a face pian, deoarece eu eram încă la o vârstă fragedă, iar singurul pian pe care îl ştiam era cel din filme sau desene animate. Pot spune că a fost o pură întâmplare să ajung să practic acest instrument, făcându-mă pe parcurs să mă îndrăgostesc de muzică.

Care sunt sursele de inspiraţie preponderente atunci când incepi să înveţi o nouă piesă la pian?

În general, creez o poveste pentru fiecare piesă şi îmi pun tot sufletul în timpul interpretării pentru a transmite ascultătorilor emoţiile acesteia.

Am aflat că iubeşti compoziţia unui mare artist care a scris foarte mult spre stilul Jazz şi anume George Gershwin. Ne poţi dezvălui ce te atrage la acest compozitor american?

Într-adevăr, iubesc stilul lui Gershwin pentru că îmi oferă o anumită libertate în interpretare. Prin interpretarea compoziţiilor acestuia, pot comunica într-un fel special cu publicul, ceea ce mă face să mă simt în largul meu pe scenă, fără nici o emoţie.

Care este secretul, dacă există vreunul, în a face performanţă în domeniul muzicii?

Sunt de părere că trebuie să te dedici, să-ţi doreşti să realizezi un lucru şi să munceşti pentru acesta. Bineînţeles că ai nevoie şi de un “gram” de noroc, talent, dar mai ales de pasiune şi ambiţie.

Sunt curioasă să aflu cine se află în spatele unui pian, ce fel de persoană a devenit Cristiana în urma studierii unui instrument? Mai precis, ce demersuri, provocări, bucurii, frământări, îndoieli ai avut în drumul tău spre a deveni o pianist profesionistă?

Sunt o fire sensibilă şi sufletistă. Am avut parte de bucurii, dar şi de dezamăgiri. Au fost momente în care am vrut să renunţ, dar am fost puternică şi am continuat. Şi toate experienţele prin care am trecut m-au maturizat în plan profesional, dar mai ales ca şi persoană, ajutându-mă să excelez în ceea ce fac.

Fiind membră activă în Filarmonica Ploieşti şi o personalitate interesată şi deschisă activităţilor culturale ce ţin de orchestră, care sunt ultimele proiecte în care ai fost implicată?

Îmi place foarte mult să experimentez activităţi ce ţin de domeniul orchestrei, colaborând şi cunoscând diferiţi artişti instrumentişti cu care am legat prietenii, ca de exemplu experienţă din Festivalul Internaţional George Enescu împreună cu Bucharest Festival Orchestra. Într-adevăr, fac parte din familia Filarmonicii “Paul Constatinescu” din Ploieşti, cu care colaborez din anul 2015. Ultimul concert ca şi solistă a fost sub bagheta Maestrului Ovidiu Bălan, interpretând Concertul în Fa de George Gershwin din Gala Tinerilor Interpreţi care a avut loc pe 7 aprile 2016. Urmează un nou proiect intitulat “ Zooming Christmas”, organizat de profesorul meu de pian Cristian Ducă, care va avea loc pe 17 decembrie 2016 la Filarmonica din Ploieşti, unde vom interpreta muzică de jazz.

Dacă anterior am vorbit despre activităţile tale trecute sau actuale din domeniul muzicii, am vrea să aflăm şi despre proiectele tale de viitor. Cum te vezi peste ani, ce fel de activităţi culturale, preocupări vei alege să experimentezi ?

Îmi doresc să devin studentă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, să continui să acompaniez instrumentişti în recitaluri, dar şi să realizez concerte colaborând cu diferite filarmonici din ţară cât şi din străinătate.

Ai dori să rămâi în România? Dacă nu, ce te-ar determina să nu o faci, de ce simţi că ai pleca… iar dacă alegi să rămâi, de ce ai alege în continuare ţara noastră?

Vreau să rămân în România, fiindcă aici m-am dezvoltat ca şi artist. Singurul motiv pentru care aş părăsi ţara, ar fi pentru a călători şi a realiza diferite proiecte şi pentru a le da ocazia şi altor persoane din afară să mă cunoască ca şi instrumentist şi să se bucure de emoţiile transmise de către mine prin muzică pe care o interpretez.

Care e viziunea ta despre viitorul muzicii în România?

Părerea mea este că ţara noastră are foarte mulţi instrumentişti taletati care s-au făcut cunoscuţi şi peste hotare şi care nu vor lăsa muzica clasică să se piardă aşa uşor în România.

Cum vezi tu lipsa interesului majorităţii oamenilor pentru cultură şi artă? De ce societatea nu e atât de atrasă pe cât ne-am dori unii dintre noi, de subiectele culturale?

Pot spune că oamenii nu sunt atraşi de această latură culturală şi artistică, nu atât din cauza faptului că nu le-ar plăcea, pe cât din cauza faptului că odată cu trecerea timpului, oamenii, gusturile şi mentalităţile lor se schimbă.

Dacă ai avea şansă şi oportunitatea, ce îndemn ai transmite către generaţia prezentă? O poţi face aici printr-un mesaj scurt, de final, către cititorii website-ului artminds.ro.

Întotdeauna să lupte pentru ceea ce îşi doresc,să nu renunţe şi să aibe încredere în ceea ce fac, deoarece oricât de greu ar fi, la final, când vor ajunge să realizeze lucrul dorit, îşi vor da seama că sacrificiile şi eforturile depuse au adus fericire nu doar în viaţă lor, cât şi în viaţă celor din jur.

Unde te pot găsi, vedea, admira şi aprecia oamenii, ne poţi indruma catre adresele tale sociale de contact pentru publicul larg?

Mă pot găsi şi contacta pe adresa mea de facebook Cristiana Andreea Manu, unde postez frecvent toate evenimentele, activităţile şi proiectele în care sunt implicată.

Pe final, doresc să te întreb dacă ai vrea să mai adaugi completări?

Vreau să vă mulţumesc pentru ocazia oferită de a participa la acest interviu, care m-a făcut să realizez că publicul larg este interesat şi apreciază artiştii români şi pentru că mi-aţi oferit şansă de a mă face cunoscută în faţâ acestuia.

Mulţumesc pentru atenţia şi timpul acordat acestui interviu. Astfel, am reuşit să descoperim povestea din spatele cortinei şi a partiturii pentru a vedea o părticică dintr-un univers muzical, prin ochii unei pianiste curajoase şi proactive.

.
Pagina Facebook

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.