Simina CROITORU | Violonistă | 4 minute pentru 1 milion de spectatori…

Bună, Simina! Spune-mi câteva lucruri despre tine, despre copilăria ta. Cum a fost prima întâlnire cu vioara?

Bună! Ce aș putea să spun despre copilăria mea? A fost plină de muzică încă din primele clipe dar cred că, apropo de prima întalnire cu vioara, unul dintre primele momente, pe care mi-l amintesc, în care m-a fascinat vioara a fost pe la 4 ani și ceva când știu că stăteam lângă tata când studia, de frumos ce mi se părea.

Simina Croitoru

Provii dintr-o familie de mari violoniști (Gabriel și Florin Croitoru). Cum ți-a influențat acest lucru evoluția profesională?

Faptul că toată familia cântă la vioară este atât o binecuvântare cât și un blestem, depinde de vârsta pe care o are copilul cu pricina. În cazul meu, mama s-a ocupat de tot ceea ce a însemnat evoluția mea inițială, tatei rămânându-i partea de „retușuri”, să le spunem, așa că a fost foarte bine! Până la un moment dat cand, ca orice mama, a zis… gata! E vremea să pui în practică singură ce te-am învățat! Așadar, pentru mine, abia de aici a început conștientizarea efectivă a evoluției mele. Consider că fiind expusa de mică la muzică m a ajutat să-mi rezolv problemele profesionale mult mai ușor decât unui copil a cărui familie era în altă branșă.

Sunt sigură că interviul este citit și de tineri talentați care nu se pot decide cu privire la viitorul lor profesional. În cazul tau cum a fost? Ai știut mereu că vrei să devii violonistă?

Cred că, în mare parte, am răspuns deja la întrebarea asta, însă aș putea să adaug faptul că întotdeauna am știut că voi face ceva legat de muzică. Nu neaparat vioara, dar am ales-o, totuși, perfect conștient, când am fost lăsată să pun în practică singură cele învățate.

Acum vreau să vorbim despre una dintre performanțele tale. Clipul în care interpretezi una din temele filmului Schindler s list a depășit pragul de un milion de vizualizări pe YouTube. Cum vezi acest lucru, mai ales că nu mulți violoniști români au au atins acest nivel?

Trebuie să recunosc că sunt uluita! Nu mă așteptam. Și, în continuare, apropo de comentariile la respectivul filmuleț, cred că lumea este prea drăguță. Eu nu sunt atât de încântată de el dar, în fond, nu pentru mine am cântat. Important e publicul.

https://youtu.be/K3z8PetmY1c

 

Nu demult ai devenit mamă. Cum ți s-a schimbat viața după acest important eveniment?

Nu pot spune că mi s-a schimbat foarte mult viața, în sensul că am noroc de o fetiță extrem de cuminte și de zâmbăreață, însă cred că percepția asupra unor lucruri mi s-a schimbat. Bănuiesc că este firesc. Oricum, este un nou capitol pe care îl îmbrățișăm cu drag și cu multă curiozitate, aș putea spune, alături de ea.

Vorbește-mi despre fiica ta. Îți seamănă, ai vrea să îți urmeze pașiii?

Evei îi place muzica foarte mult. Am observat ca o liniștește și vreau să spun că rezistă, la cele 10 luni ale ei, și la un concert ( doar până la pauza, ce-i drept). În orice caz, acasă, când studiez, este absolut fascinată. Nu știu dacă aș vrea să mă urmeze. Aș vrea, mai degrabă, să o ajut să-și găsească propriul drum dar sigur o să o dam la muzică pentru ca nouă ni se pare că se dezvoltă mai frumos un copil crescut cu muzică.

Simina Croitoru

Cum este perioada de dupa naștere? Ai reușit să îți reiei activitățile pe plan profesional?

După o lună și de la naștere eram în turneu în Egipt, așa că aproape că nu am simțit că a trebuit să reiau ceva. A fost ca și când nu am întrerupt nimic.

Care a fost cea mai intensă clipă a carierei tale de până acum?

Oo! Au fost multe. La diferite vârste, simțite și resimțite diferit în funcție de capacitatea mea de a le percepe. Oricum, tot ce pot să spun este că mă bucur și astăzi, tot ca un copil, de fiecare dată când ies pe scenă.

În final, te invit să le adresezi câteva cuvinte cititorilor noștri, oameni iubitori de cultură, dar și celor care visează să ajungă la nivelul pe care l-ai atins.

Găsiți lucrul la care sunteți extrem de buni și care vă iese fără mult efort și bucurați-vă de el și de ceea ce vă oferă! nu stați blocați într-o meserie care nu vă satisface sau va vine greu!


Facebook
Artminds Hall Of Fame
Foto Vlad Simion

Niciun comentariu înca

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

Inline
Inline