Dan Mihai BĂLĂNESCU | Fotograf | Artistul care „se cațără” pe clădiri pentru a admira natura

Dan Mihai Bălănescu este un fotograf pentru care înălțimea este doar un cuvânt ce-i declanșează pofta de viață. Acesta are o pasiune pentru fotografiile care suprind natura, orașul la asfințit, momentele frumoase date uitării din cauza preocupărilor și stresului care apasă ființa umană.

Bună, Mihai! Pentru început, descrie-ne momentul în care te-ai decis să-ți îndrepți obiectivele spre fotografie.

Bună! Pot spune că am moștenit această pasiune de la tatăl meu. Momentul a fost unul mai puțin plăcut pot spune, deoarece la rugămințile tatălui meu aflat pe patul de moarte, am renunțat la o altă pasiune destul de periculoasă. Am înlocuit motociclismul cu fotografia.

Consideri că prin fotografie poți să surprinzi în totalitate ceea ce trăiești pe moment? De ce?

Consider că poți îngheța printr-o imagine acea amintire. De cele mai multe ori, mă cațăr pe diferite clădiri pentru a admira natura sau orașul la asfințit, iar daca tot sunt acolo, fac și câteva fotografii, fotografii ce redau liniștea și frumusețea pe care mulți dintre noi o ratăm din cauza gândurilor, stresului și preocupărilor cotidiene.

Care sunt detaliile cele mai relevante pentru o fotografie reușită?

O fotografie reușită pleacă, în primul rând, de la un moment și încadrarea momentului în timp, spațiu și cadrul fotografiei. Dacă aceste ingrediente sunt mănuite cu iscusință, până și o poză cu telefonul poate să devină o fotografie bună.

În cadrul unei ședințe foto, cât de importantă este relația fotograf-client? Cum ar trebui să decurgă aceasta?

Cred că este chiar esențială, deoarece mereu trebuie găsită o cale prin care să poți ajunge la aceeași viziune cu cea pe care clientul și-o dorește. Mereu în relația mea cu un client, dezvoltăm idei împreună pentru a putea realiza exact nevoile acestuia. Aceste lucruri sunt necesare pentru ca în final, totul să iasă chiar mai bine decât s-a solicitat.

Ai o predilecție pentru a imortaliza peisaje plănuite sau lucruri de moment care te inspiră? De ce?

Cred că ambele cazuri sunt valabile, deoarece sunt momente plănuite și calculate cu atenție. La fel sunt și cu lucrurile sau momentele spontane.

Ți-ai dori să ajungi cu acest hobby și la un alt nivel?

Niciodată nu m-am gândit la asta. Prefer ca ceea ce fac, să fie din pasiune și ardoare. Nu alerg după un anume țel, ci mai degrabă doresc să învăț mereu tehnici noi și să-mi dezvolt latura fotografică.

Ce gen fotografic te atrage mai mult și îți place să-l abordezi mai des?

Nu cred că sunt atras de un anume gen, poate sunt câteva chestii pe care evit să le fac în fotografie, dar daca-mi dai un aparat foto și am timpul necesar, sunt atras de aproape orice abordare.

Pe lângă această pasiune, ți-ar plăcea să urmezi și o altă carieră? Care sunt planurile tale pentru viitorul apropiat?

Am deja o altă carieră și un job de zi cu zi. Fotografia a fost cel puțin la inceput, doar o pasiune, ca mai apoi să devină un al doilea job.
Planuri? Hm, nu știu dacă am ținte, dar îmi doresc fotografii mai bune de la mine. Asta clar!

Care este motto-ul după care îți trăiești viața și-ți practici pasiunea?

Aici aș putea spune că mereu am fost atras de extrem, de a forța limitele atât fizice, cât și tehnice. Îmi plac provocarile!

Ce sfaturi le-ai recomanda celor pasionați de această artă?

Să muncească, să se inspire și mereu să învețe. Oricât de bun sau talentat ai fi, mereu ai de învățat de la cei din jurul tău. Și, nu în ultimul rând, să facă ce le place, să facă din pasiune și să-și dezvolte partea creativă cât mai mult.

.
 
Facebook / Artminds Hall of Fame
 ©Foto Dan Mihai Bălănescu

Niciun comentariu înca

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

Inline
Inline