Irina MADAN | Designer vestimentar | Succesul este direct proporțional cu munca și dăruirea de sine

https://www.youtube.com/watch?v=-JXT2NGI7hU

Cine este Irina Madan? Aţi putea să ne descrieţi în câteva cuvinte ceea ce faceţi? Cu ce anume vă ocupaţi?

În anul 2013 am absolvit Academia de Arte din Chișinău și de atunci până în prezent îmbin arta cu designul vestimentar, creând haine pictate și brodate manual. Desenez de mică și mereu am visat să merg la școală de pictură. Am revenit la visul din copilărie abia la vârsta de 19 ani.

©Foto Irina Madan

Cum v-a venit ideea să faceţi haine pictate?

Veneția mi-a descoperit vocația. Sunt foarte pasionată de acest oraș, fapt ce m-a făcut să o aleg ca sursă de inspirație pentru colecția de licență. Îmi doream o colecție colorată, artistică și care să impresioneze mult prin originalitatea stofelor. Prima încercare de a picta pe țesătura de bumbac am făcut-o în ianuarie 2013 și reprezenta frumoasele case venețiene pline cu flori.

Ce cursuri aţi urmat? Care sunt lucrurile care v-au format ca profesionist?

După ce am absolvit Liceul „Mircea Eliade” din Chișinău, am mers la Academia de Arte să urmez niște cursuri, pentru a mă pregăti de examenul de admitere. Cursurile au durat doar o lună. A fost un examen de pictură foarte dificil pentru mine, dar în final am fost admisă.
Unul dintre lucrurile care m-au format a fost școala Academiei de Arte, care mi-a oferit libertate artistică și mi-a dezvoltat talentul. Dar talentul este atât de mic în comparație cu munca grea și continuă pe care trebuie să o depui ca să îl dezvolți. Un lucru sigur știu: talentul nu se oferă pe tavă și norocul nu este cel responsabil de unele reușite ale omului.

Câte colecţii aveţi pe moment? De unde vă vine inspiraţia pentru ele?

În acești 3 ani jumătate am creat 6 colecții: Burano, Lelița, La Cingătoare, Fly to your dreams, Colecția de Crăciun și Four Seasons. Majoritatea hainelor pictate manual au fost create la comandă, în total am adunat aproximativ 250 de „picturi îmbrăcate”.
Inspirația o găsesc mai mult în natură și în preferințele mele, care deseori sunt foarte colorate.

Foarte original ghiozdanul in formă de casuţă tradiţională purtat in faţă, mai aveţi şi alte lucrări atât de inedite?

Mulțumesc! Ghiozdanul are și o denumire: „poveste cromatică” și face parte din Colecția de licență Burano.
Majoritatea comenzilor personalizate au fost deosebite, pentru că le-am creat cu multă emoție. De exemplu, una dintre cele mai recente și complicate lucrări ale mele înfățișează 9 portrete de copilași: 4 fetițe și 5 băieței pe o singură rochie. Haina a fost comandată pentru a fi dăruită bunicii care are tocmai 9 nepoți.
Ținutele care fac parte din Colecția Lelița sunt deosebite la nivel de idee, pentru că m-am inspirat din poveștile lui Ion Creangă și rochiile pictate prezintă personaje precum fata babei și fata moșneagului, cocoșul din „Punguța cu doi bani”, iezii și casa lor din povestea „Capra cu trei iezi”.

Care sunt cele mai mari satisfacţii profesionale de până acum? La ce concursuri aţi participat, ce premii aţi obţinut?

• Premiul Mare la Concursul Tinerilor Designeri „ArtPodium” Chișinău, (noiembrie 2013);
• Laureată cu nominația Folk în cadrul Festivalul „Текстиль и мода”, Donetsk, Ucraina, (noiembrie 2013);
• Nominația Avangard Dress – Concursul „Dress of the year 2013”, Chișinău, Republica Moldova, (decembrie 2013);
• Fashion Days Strasbourg, Franța, (iunie 2014);
• Dare Social Fashion Show, Chișinău, Republica Moldova, (august 2014);
• Festivalul Internațional de Modă „ArtPodium”, Chișinău, Republica Moldova, (noiembrie 2014);
• ART & FASHION – Industry of beauty, Londra, Marea Britanie, (februarie 2015);
• Tiffany’s Fashion Week Paris, Franța, (octombrie 2015).
• Titlul Designerul Anului 2015, Revista AQUARELLE

Cum este Irina Madan ca persoană? Aţi putea să ne spuneţi 3 calităţi şi un defect care vă reprezintă?

Cred că cel mai mult m-ar caracteriza hainele pe care le creez. Cu siguranță, fiecare om este individual, și ceea ce izvorăște din interior ne caracterizează.
Calități: Corectitudine, ambiție și sunt recunoscătoare oamenilor care m-au ajutat fără a urmări interese și a avea măști pe față. Un defect ar fi că deseori am încredere în oameni și le judec acțiunile după firea mea.

©Foto Irina Madan

Aveţi un stil personal foarte feminin, senzual. Care sunt elementele cheie care-l fomează? Cum ar trebui să arate in viziunea dvs. o femeie frumoasă, o femeie stilată?

Mulțumesc frumos! Consider că naturalețea este elementul cheie. Părinții mei mi-au înrădăcinat acest lucru de mică și le mulțumesc.
Consider că o femeie frumoasă este feminină și delicată, inteligentă și senzuală, are neapărat pasiuni și vise și știe să se respecte pe ea însăși.
O femeie stilată e cea care nu se conduce după tendințe, dar poartă ceea ce o reprezintă anume pe ea, pentru că are propria personalitate și propriul stil.

Care este reţeta succesului în viziunea dvs? Care sunt lucrurile care vă fac originală? De ce calităţi ar trebui sa dispună un tânăr desig ca să reusească?

Succesul este direct proporțional cu munca și dăruirea de sine. Este foarte importantă originalitatea în creație, la fel și sinceritatea față de sine atunci când creezi. Nu aș putea să plagiez pe cineva, pentru că nu aș fi sinceră cu mine însămi. Imediat ce am văzut că s-a făcut ceva, nu voi mai face la fel. Voi încerca să merg pe alte căi…
Un tânăr designer trebuie, în primul rând, să muncească mult, să facă asta din suflet, să fie original, să nu fie mulțumit de sine și să dorească mereu să devină mai bun decât ieri. Nu trebuie să încercăm să fim ca cineva sau să creăm ca cineva, pentru că ne pierdem personalitatea și mergem pe cărări pe care deja s-a mers.

Ce planuri aveţi pentru viitor? Unde vă putem găsi creaţiile?

Acum 3 săptămâni m-am mutat în orașul San Diego din California. Visul meu cel mare e să am casa mea de modă. Nu știu când va fi, dar știu sigur că voi depune tot efortul.
Hainele pictate sunt disponibile la comandă în magazinul online Etsy.

..
 
Facebook / Youtube / Instagram / Etsy / Website
 ©Foto Revista AQUARELLE & Fashion Guide Moldova

Niciun comentariu înca

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

Inline
Inline