Ștefania IORGOIU | Ilustrator | Caligrafia m-a învățat cât de importantă este disciplina prin practică și consistență în același timp

Calea artistică îi reamintește Ștefaniei să reunească personalitatea ei cu misiunea personală. Creația e ceea ce te face să te regăsești. Ea a regăsit simplitatea și frumosul prin ilustrații și tehnica înfrumusețării literelor.

Stefania Iorgoiu

Bună Ștefania! Povestește-ne câteva lucruri despre pasiunile tale și despre ceea ce simți să ne împărtășești despre tine.

Mulțumesc pentru invitație! Sunt recunoscătoare să „dau din casă” experiențe creative pentru cititorii ArtMinds. Pasiunile vin la pachet cu stilul de viață, a trăi frumosul în rezonanță cu personalitatea și misiunea personală, „viața” ca pasiune principală-aici mă regăsesc și tot din acest spațiu fac ceea ce fac. Sunt „creativ” cu normă întreagă de aproape un an, asta ca rezultat al background-ului educațional pe care îl dețin. Am reușit să-mi aduc pasiunile la un numitor comun cu educația, studiez cu entuziasm caligrafia si ilustrația, antrenez copii și adulți in direcția asta si încă am o grupă simpatică la grădiniță. Branșa creativă vine cu multe provocări, e un proces carè mă scoate tot timpul din zona de confort. Învăț multe lecții de pe urma acestei tranziții: disciplina și consistența în special.

Cum ai descoperit pasiunea pentru artă în general?

E o ușă pe care am deschis-o în copilărie. Am urmat cursurile de artă ale Școlii Populare din Ploiești, unde am pictat mult timp icoane pe sticle. Participam fie la expoziții de grup, fie în tabere de pictură. În liceu realizam materiale didactice, absolventă fiind de profil vocațional-pedagogic. Cei care au experimentat asta știu cum e să realizezi de mână tone de material didactic. (râde)

Dar pasiunea pentru ilustrații? Pe ce fond a venit?

Ilustrația a venit din intenția de crea instrumente de lucru pentru copii, am început mai întâi cu partea de caligrafie și pentru că ele se îmbină perfect, m-am oprit la ilustrație de carte. Mă joc mult cu acuarelă, gouache, cerneală și texturi cosmice.

Înainte de a picta, ce altceva ai creat cu propriile mâini?

Până să mă reîntorc la pictură, constant am avut un butic online de bijuterii meșterite manual, a fost bussines-ul meu timp de trei ani. Am cusut și am brodat jurnale în miniatură, pictam și aici bijuterii cosmice pe sticlă sau rășină în stil gotic, steampunk, boem etc. Apoi, participam cu ele la diverse expoziții, concursuri și târguri handmade. Pe parcurs fiind nevoită să fiu atentă și la imaginea creațiilor, am ajuns inclusiv la fotografie. Am cochetat o vreme cu fotografia conceptuală, minimalistă, de produs și cu editarea foto.

Caligrafia e o altă ramură care e integrată în ilustrațiile tale. Ne poți detalia ce înseamnă pentru tine arta înfrumusețării literelor?

Caligrafia mi-a antrenat mult mușchii creativi, m-a învățat cât de importantă este disciplina prin practică și consistență în același timp. E o zonă care cere extraordinar de multă răbdare, prezență și focus. Întotdeauna găsești elemente de noutate, mai ales când vine vorba de instrumentele de lucru. Necesită multă munca de documentare, pentru că în funcție de tipul de scriere pe care îl alegi înveți să asociezi penițele cu tipuri diferite de cerneală și hârtie. Eu găsesc satisfacție în proces.

Ce te inspiră atunci când creezi?

Procesul creativ este o meditație personală unde îmi întâlnesc nevoile și îmi recalibrez emoțiile.

Susții și ateliere de caligrafie artistică? Cum se desfășoară aceste ateliere?

Da. Susțin ateliere și ședințe private de caligrafie pentru copii și adulți. Chiar am încheiat recent cea de-a patra ediție a atelierului de caligrafie pentru oamenii mai mici la Academia Motanov, o colaborare de suflet pentru că aici m-am școlit și eu în arta înfrumusețării literelor. Structura și desfășurarea atelierelor se realizează în funcție de colaborări și participanți.

Cum a fost primul atelier, prima experiență în a-ți împărtăși pasiunea și a-i învăța și pe ceilalți să creeze?

M-a ajutat mult experiența celor opt ani petrecuți în școli și grădi. A fost totul destul de natural în cazul atelierelor pentru copii, însă provocarea a fost când am ținut primul workshop de creativitate pentru adulți. A fost un mix de meditație și introducere în caligrafie desfășurat la studio-ul Suntuncopac alături de omul meu de suflet, Andreea Ioniță (instructor de yoga și fondatoarea studio-ului). Aici am simțit că fac ceea ce trebuie să fac. Surprinzător, pot spune că ei sunt la fel de entuziasmați și receptivi la joaca în cerneală și penițe. Automat când există „vibe” bun e o plăcere să împărtășești. Caligrafia antrenează mult potențialul creativ al celor care au curaj să îmbrățișeze această artă, îți disciplinează mintea prin focus și te pune în contact cu tine. E o contribuție majoră și sunt recunoscătoare că pot contribui în acest mod.

De ce faci ceea ce faci? Ce te motivează să alegi calea artistică?

De ce faci ceea ce faci? Întrebarea asta o adresez și eu copiilor. Îți spuneam la început despre a trăi simplu și frumos. Calea artistică îmi reamintește să-mi aduc personalitatea la un numitor comun cu misiunea personală. Cred în sufletologie. Încă îmi clarific direcția și ceea ce am învățat până acum este că de multe ori dincolo de motivație, mai importantă este disciplina.

La ce proiecte lucrezi în prezent?


Caligrafia deschide multe uși, uite de exemplu acum am în lucru de la design de invitații pentru nunți până la designul cursurilor pe care le pregătesc. Pentru că am primit cereri, voi lansa în curând un workshop de caligrafie modernă pentru adulți, iar în același timp am un site în lucru pentru a putea găsi informații în mediul online.

.
 
Facebook / Youtube / InstagramAncient Craft / Caligrafie
 Foto & Video Credits, Fantographie & Madalina Andronic

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.