Bună, Daniel! În primul rând, vreau să îți urez bun venit în cadrul proiectului Artminds. Înainte de toate, daca dorești, spune-ne câteva lucruri despre tine, pe scurt, pentru ca cititorii să te cunoască mai bine.
Bună, sunt un tânăr de 15 ani, locuiesc în Ploiești, și ceea ce știu cel mai bine despre mine este că ador să cânt la pian.
Care e motivatia din spatele acestei pasiuni în care te implicit și te dedici activ și persistent? De ce ai ales instrumental cu clape, pianul?
Cu pianul a fost o întâlnire neprevazută, la 6 ani, când părinții au vrut să mă înscrie la niște cursuri de dezvoltare aptitudini (eram cam împiedicat și neîndemânatic!), și nu mă prea primeau pe nicăieri. Doamna Luminița, secretara Palatului Culturii din Ploiești ne-a propus să încercăm un instrument, de exemplu pianul… M-a dus într-o sală, m-am așezat la pian și am început să cânt cu ambele mâini folosindu-mi toate degetele. Uimire pe fața dânsei și concluzia- “trebuie să studieze pianul”. Spunea că se intamplă rar ca un copil, la prima atingere a instrumentului să folosească ambele mâini. Apoi am început să ne cunoaștem, eu și pianul, să devenim prieteni și mi-am dat seama în timp, că asta mă bucură și mă împlinește.
În ce anotimp și/sau atmosferă te simți mai inspirat să cânți?
Îmi place să cânt tot timpul, însă vara mă simt cel mai inspirat!!! Îmi place să încep să cânt atunci când totul în jur e agitat pentru a putea simți liniștea produsă de muzică.
Ne poți împărtăși experiența și perspectiva personala asupra succesului? În opinia ta, cum poți ajunge pe treptele succesului, desăvârșirii muzicale?
Succesul este rezultatul muncii și studiului intens, strâns legate de talent și de simțire. Nu știu dacă există desăvârșire muzicală. Poate fi un nivel înalt de înțelegere a muzicii și de interpretare dar întotdeauna cred că este loc de mai mult.
Dacă ar fi să renunți la această pasiune, care ar fi motivul?
Să rămân fără mâini și poate nici atunci.
Ce motto te ghidează în călătoria vieții tale?
Fă ca fiecare clipă să merite trăită.
Din propria experiență, simt pe pielea mea că nu e un lucru tocmai ușor să-mi creez armonie in domeniile vieții mele. Tu cum îți găsești acel echilibru între carieră, timp pentru tine și cei dragi?
Pentru mine, acum, pe primul loc este studiul pentru a avea o carieră ca pianist. Familia mea știe și mă susține. În ceea ce privește timpul liber nu prea mai găsesc deocamdată, dar îmi place așa cum trăiesc.
Crezi că poți avea un viitor promițător în urma studierii pianului, fără a avea alte surse de venit, de pildă, un alt job?
Da. Nu o să mă limitez la a avea un singur job. Dar orice altceva aș face ar fi legat de muzică si interpretare la pian.
Care sunt pianiști tăi favoriți? Cine ți-e model și te inspiră cu adevărat?
Pianiștii mei favoriți sunt: Evgeny Kissin, Daniel Baremboim, Josu de Solaun. Mă inspiră cu adevarat profesorul meu, Cristi Duca, fără nici o exagerare sau politețe.
Preferi să acompaniezi și soliști vocali sau doar să interpretezi piese solo? Sau să faci duet cu alt instrument?
Nu suport cuvântul acompaniament. Cred că un instrument ca pianul nu ar trebui să fie pe locul II, însă mi-am format o trupă cu o vioară si un clarinet. Nu trebuie să fii mereu solist și știu că ar fi o “stupizenie” să mă rezum doar la piano solo.
Care e viziunea ta pe termen lung, cum îți vezi viitorul conturat?
Mă văd cântând. Ați inteles asta! Singur, într-o trupă, cu orchestră poate, dar pe scenă.
Ce sfaturi ai da tinerilor la început de drum, care sunt pasionați de artă? Dar admiratorilor tăi?
Le sugerez celor aflați la primul contact cu studiul unui instrument să continue doar dacă simt și le place. Altfel nu are nici un rost și poate deveni un chin imens și o pierdere de timp. Îmi doresc ca în viitorul apropiat să am admiratori, dar deocamdată mai am mult de muncit.
Unde te pot gasi, vedea, admira si aprecia Oamenii, ne poți oferi adrese sociale de contact pentru publicul larg?
Deocamdată cânt în diverse recitaluri organizate în Ploiești. Adrese sociale… cuvinte mari deocamdata. Dar voi anunța publicul larg atunci când voi avea!
Nu te-am întrebat, dar daca ai mai vrea să adaugi ceva, care ar fi acel lucru?
Sunt încântat că, în sfârșit se ocupă cineva în România, de promovarea tinerilor artiști care interpretează muzică clasică, care fac cunoscută muzică prin intermediul instrumentelor. Sincer, au fost momente în care îmi era frică în sensul că această promovare nu va exista și că mulți dintre noi vom alege scenele altor țări sau în cel mai rău caz, alte profesii…
Mulțumim, pentru timpul și atenția acordată, mult spor și inspirație, Daniel!
.
Interviu Ștefania Ancuta
Video Cătălina Marina
Facebook Daniel Dumitrascu