Ioana Cristina GOICEA | Violonistă | Cred că în orice domeniu, pasiunea și dragostea sunt cheia succesului

Ioana iubește vioara și pledează pentru muncă, perseverență și pentru educația muzicală. Tehnica impecabilă, împreună cu o viziune a partiturii surprinzător de matură pentru vârsta Ioanei, reușesc să convingă publicul și comisiile de specialitate câștigând concursuri importante în toată lumea. Ea reprezintă astfel cu mândrie țara noastră de fiecare dată atunci când oprește timpul în sălile de concert cu evoluțiile sale impresionate.

Ioana Cristina Goicea

Bună Ioana Cristina! Povestește-ne despre momentul în care muzica a „intrat” în inima și viața ta. Care e povestea din spatele pasiunii pentru vioară?

Provin dintr-o familie renumită de muzicieni. Mama mea, Cristina Anghelescu este solista Radiodifuziunii Române și un muzician cu o mare carieră internațională în spate. Bunicul meu, Aurelian Anghelescu este profesor de vioară și fost concert maestru al Operei Române. Așa că muzica a intrat în viața mea de la o vârstă foarte fragedă și a fost ceva extrem de natural… pur și simplu nu s-a pus problema niciodată că aș putea să urmez altă cale decât cea artistică…

Ai studiat în Rostock, Leipzig și în orașul Hanovra. De ce ai ales Germania?

Germania este țara perfectă atunci când lucrezi în domeniul artistic. Germania are o cultură și o tradiție deosebită pentru muzica clasică și pentru artă în general.

Cum ți-ai păstrat de-a lungul anilor de studiu dorința, motivația și ambiția de a continua?

De când am început să studiez mi s-au oferit mereu nenumărate burse și oportunități, pentru care voi fi mereu recunoscătoare. Asta cred că este ceea ce m-a ajutat și mă ajută în continuare în parcursul artistic.

Luna trecută ai obținut locul I în cadrul concursului Michael Hill International Violin Competition-2017, organizat la Auckland în Noua Zeelandă. Cum te-ai simțit când ai fost premiată? Cum ai resimțit întreaga experiență la întoarcerea în țară?

Câștigarea acestui concurs a fost cel mai fericit moment de până acum… mai ales că mi-am dorit asta foarte mult. În 2013 am participat la acest concurs și am obținut premiul 5 și încă de atunci mi-am dorit enorm să revin și iată că s-a împlinit după 4 ani… Din păcate nu am reușit să mă întorc încă acasă în București, voi ajunge abia la sfârșitul lunii august, dar m-am întors în Europa de la concurs cu o experiență deosebită și de neuitat.

https://www.youtube.com/watch?v=Y72rppsAhaU

 

Care sunt modelele care te-au ghidat în cariera ta muzicală?

Părinții și profesorii extraordinari pe care i-am avut în decursul anilor.

De ce crezi că aceasta este profesia ideală pentru tine?

Pentru că am simțit și am știut dintotdeauna că asta este ceea ce îmi doresc cel mai mult și pentru că am o pasiune și dragoste enormă pentru muzică. Cred că în orice domeniu, pasiunea și dragostea sunt cheia succesului.

Blankeneser Kirche © Anne Hornemann
Blankeneser Kirche © Anne Hornemann

Ai concertat în diferite locuri din lumea intreagă. Ce public te-a surprins cel mai tare prin reacțiile lor?

Este cea mai mare bucurie pentru mine să concertez oriunde se găsește un public doritor și călduros, indiferent de țară. Din fericire am avut această ocazie de cele mai multe ori și peste tot unde am susținut concerte.

Reușești să încânți publicul în calitate de solist împreună cu orchestre renumite. Care ar fi minusurile acestui segment de gen muzical la noi, în România?

În România îmi face plăcere să revin în fiecare an și să cânt pentru publicul nostru extrem de călduros. Minusul ar fi că generațiile actuale și viitoare nu au parte de o educație artistică suficientă și nu le este deschis orizontul pentru muzica clasică…

Ce ai fi făcut diferit dacă ai putea să traversezi din nou acest drum muzical?

Până acum, nimic…

Care sunt acele activități care te relaxează atunci când oboseala se face resimțită?

Sportul (fitness, alergat, înot), cititul, plimbările și ieșirile în oraș cu colegii…

Ce sugestii i-ai transmite unui tânăr violonist la început de drum?

I-aș dori din suflet să aibă parte de un profesor bun. Fiindcă ceea ce se învață corect de la început este cel mai important și îi va defini întreg parcursul.

©Copyright Photo Sheena Haywood

.
Facebook / Website / Artminds Hall Of Fame / Concurs Festival EnescuYoutube
©Copyright Photos Anne Hornemann & Sheena Haywood

Niciun comentariu înca

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

Inline
Inline