„Sunt convins că poţi ajunge oriunde îţi doreşti dacă eşti dispus să depăşesti toate piedicile până vei ajunge la destinaţia dorită”, este de părere sculptorul Radu Drăguşin care prin aceste cuvinte ne încurajează pe noi toţi să luptăm pentru ceea ce ne dorim şi să nu ne lăsăm doborâţi de obstacolele care ne ies în cale.
Ţi-ai dorit de mic copil să devii artist?
Nu mi-am dorit de mic copil să devin artist. Ca orice copil, îmi doream lucruri greu de atins, obicei pe care încă îl mai am.
Cine a fost alături de tine în tot acest timp?
Părinții și familia m-au susținut, profesorii m-au incurajat. Cel care mi-a făcut inițierea in lumea artei este Bogdan Breza, un artist deosebit și un bun prieten.
Cât timp acorzi unei lucrări?
De cele mai multe ori, timpul acordat unei lucrări începe cu mult înainte de demararea propriu zisă a ei, iar procesul se manifestă ca și când, urmat de foarte multe schițe.
Altfel, câteodata, le visez (la propriu), iar execuția în cazurile astea e mult mai simplă: Deja știu tot ce urmează să fac pentru a transpune visul în realitate.
Lucrul pe care încerc cel mai tare să-l evit este acela de a continua la nesfârșit să mai adaug sau să modific câte ceva lucrărilor. Consider că acest lucru se află printre multele muchii care pot arunca o lucrare în categoria kitsch-ului. Iar în opoziție cu nehotărârea alegerii momentului tușei finale, graba şi neglijența duc în derizoriu.
Care este cea mai frumoasă parte a muncii tale? Dar cea mai grea?
Când vorbim despre creație, lucrurile și stările sunt sublime. Ca sculptor întalneşti de asemenea foarte multe momente “grele” pentru că sculptura e grea, la propriu. Atât timp cât fac totul din pasiune și fără a fi presat de circumstanțe, nu poate exista nicio parte grea.
De care operă a ta eşti cel mai mândru?
Nu sunt mândru de nici o opera de a mea, pentru că încă nu consider că am dus vreuna la nivelul de “operă”, însă sunt fericit în privința tuturor lucrărilor pe care le-am lăsat la vedere.
Preferi ca lucrările tale să aibă succes în rândul criticilor sau al publicului larg?
Treaba asta cu criticii este la fel ca atunci cand citești review-urile de pe IMDB. Depinde foarte mult de cine te judecă, de nivelul la care însăși criticul se află şi totodată depinde care este target-ul pe care vrei să-l atingi ca artist. În prezent, datorită internetului, a rețelelor de socializare şi a promovării la care are aproape oricine acces, mi-e cam greu să mai cred în critici.
Poţi trăi în România numai din sculptură?
Da. Daca asta vrei cu adevarat, poţi trăi doar din sculptură. Cred foarte mult în puterea voinţei şi sunt convins că poţi ajunge oriunde îţi doreşti dacă eşti dispus să depăşesti toate piedicile până vei ajunge la destinaţia dorită.
Dacă ar fi să o iei de la capăt, ce ai schimba?
N-aş schimba nimic, dar n-aş lua-o nici de la capăt. Imi place cursul acesta al vieţii…
Ce alte pasiuni mai ai în afară de sculptură?
Pictez, desenez, îmi place foarte mult istoria universala şi am o pofta enormă să descopăr.
Ce planuri de viitor ai?
O vorba veche spune: “fă-ţi planuri de viitor ca să-l faci pe Dumnezeu să râdă”. Socotind ca îmi place să îl amuz pe Dumnezeu, va dezvălui ca urmează sa umplu lumea de monumente, statui şi cimitirele de monumente funerare de bun gust, iar mai departe sa construiesc sisteme stabile şi sustenabile în folosul oamenilor şi al frumosului.
..
Facebook / Instagram / Website
©Foto Miri Davidovich Styling: Pine Dr.