Natalia CLIMA | Make-up Artist | Atunci când iți pui o mie de întrebări, neapărat Universul iți trimite răspunsuri

O adevărată profesionistă în tot ceea ce face. Perseverentă, ambiţioasă, dedicată, perfecţionistă şi atentă la detalii. Crede că „femeile sunt frumoase de la natură, dar această frumuseţe mai întâi trebuie valorificată cu sufletul, apoi cu machiajul.” Mai multe despre lumea make-up-ului aflaţi de la ea, în cele ce urmează.

Natalia, activaţi de ceva timp în lumea machiajului , aţi putea să ne povestiţi cum aţi ajuns să faceţi parte din ea?

A fost mai mult ca o „chemare” spre acest domeniu. De multe ori încerc să-mi dau seama de ce anume machiaj, de ce nu păr, de ce nu unghii? Nu cred că am găsit un răspuns logic, dar sentimentul că am ales calea corectă mă însoțește mereu. Istoria mea nu începe cu: „de mică îmi plăcea să mă joc cu fardurile mamei…”, nu…Am fost întotdeauna atrasă de artă și frumos în general, dar profesia pentru care am făcut o facultate este departe cumva de artele vizuale estetice. Mi-am găsit „chemarea” mult mai târziu și am dezvoltat această latură treptat, pas cu pas, etapă cu etapă, și drumul continuă.

Cum v-aţi dat seama că machiajul vă reprezintă? Cât de mult vă pasionează ceea ce faceţi? Aţi putea să machiaţi ore în şir?

Aș putea spune mai mult de-atât, nu am răbdare să cos un nasture, dar când e vorba de machiaj, timpul capătă o altă formă. Pur şi simplu nu-l simt. Pot sta 5 ore la un machiaj (nu e vorba de machiaje comerciale ☺) și să am impresia că de-abia am început. În cazul clientelor, am avut și câte 16 ore continuie, făra o pauză de masă (consider acest lucru un act de masochism desigur ☺), iar la final de zi, obosită, lihnită de foame, cu durere de ochi, dar cu o satisfacție enormă pentru clientele mulțumite care au plecat de la mine. Aceasta înseamnă să faci ceea ce-ți place.

©Centrul de Instruire BEAUTY PUBLISHING
©Centrul de Instruire BEAUTY PUBLISHING

Ce cursuri aţi urmat in acest domeniu? Care din ele credeţi că v-au format ca specialist?

Aşa cum am mai menționat calea a fost lungă, cu urcușurile și coborâșurile ei, dar a fost o creștere naturală, sănătoasă, fără excese (poate doar cu excepția investițiilor, dar asumat ☺).
Am urmat cursuri nenumărate la traineri foarte buni, cu renume mondial. Am avut parte si de o perfecționare în Paris (Franța), Kiev (Ucraina), Dnepropetrovsk (Ucraina). Am avut norocul să vină la mine acasă, fapt pentru care nu am ratat nici un master class. Același lucru îl fac și în ziua de azi, fiind recunoscătoare că vin ei și am ocazia să merg la instruiri fără investiții de drum si cazare.

Dar din premiile obţinute, care ar fi cele mai importante?

Am câteva premii de frunte la concursuri naționale care țin mai mult de machiajele comerciale, dar concursul care m-a marcat cel mai mult a fost „Nevskie Berega” un concurs internațional anual din Sankt Petersburg (Rusia), care adună cei mai puternici profesioniști din fostul spațiu sovietic. Este un concurs cu reguli stricte, un juriu profesionist și aş spune destul de sever. Este un concurs care presupune un amalgam de criterii tehnice şi artistice. Se ia în calcul în egală măsură, tehnica, creativitatea, originalitatea, cromatica, prestația modelului, imaginea integrală, costumul. Lucrările se realizează contra cronometru. O categorie, podium – 1 oră, altă categorie, fantezie – 1 ora 30 min. E presiune mare si nu e timp de greșeală. În astfel de concursuri iți testezi limitele. Chiar dacă nu am avut parte de locul 1, (am luat locul 4 şi 5 la cele 2 categorii) satisfacția a fost de nedescris. Am participat în 2013, dar când îmi amintesc mă iau fiorii și acum.

Aveţi o scoală de make-up , cum credeţi ce vă diferenţiază pe dvs. de alte şcoli?

Sunt trainer la Centrul de Instruire Beauty Publishing, o şcoală ce are un cuvânt de spus în acest domeniu din România. Am parte de o echipă frumoasă, profesionistă, care nu îmi permite să mă simt singură în activitatea mea. Diferența o face percepţia asupra dezvoltării industriei beauty, de aici şi prioritățile în cadrul instruirii… Atunci când iți pui o mie de întrebări, neaparat Universul iți trimite răspunsuri. Sunt de părere că machiajul este un domeniu care cere multă muncă, multa dăruire, implicare și timp. Orice domeniu are un algoritm de dezvoltare. Dacă omiți o verigă, la un moment dat totul se surpă. Pas cu pas machiajul se învaţă. Totul e simplu dacă e logic. Apelând la logică omul reține mai bine informația şi găsește răspunsuri chiar şi după cursuri. Se contrazic vocile care afirmă că machiajul este o artă și cei care spun că machiajul e matematică. Eu aș spune că nu există una fară cealaltă. Ele sunt în corelație. Și totuși, un lucru pur tehnic poate deveni la un moment dat plictisitor, o rutină, dar poate exista.

Arta este mai antrenantă, spectaculoasă, extravagantă dacă vreți… dar nu poate exista fără o bază tehnică. În cadrul cursurilor întotdeauna începem cu partea tehnică, apoi treptat înfrumusețăm și cu cea artistică. Nici un mare artist nu a reușit să picteze, să compună muzică, să sculpteze, să compună sau să joace o piesă de teatru fără cunoştințe în domeniul său. Parerea mea este că Arta se învaţă.

Dupa mii de ore de machiat aţi reuşit să găsiţi răspuns la întrebarea : „De ce se machiază femeile?” Pentru ele, sau totuşi pentru alţii?

Există un banc, „cercetătorii Britanici, după un studiu de 100 de ani în sfârșit au descoperit ce-și doresc femeile… între timp ele s-au răzgândit”. Eu cred că femeile știu că trebuie să se machieze, dar presupun că niciuna nu v-a putea da un răspuns ferm de ce o face.
Pe orice femeie nu am intreba-o ar spune: „Să fiu frumoasă”.
Femeile sunt frumoase de la natură, dar această frumusețe trebuie întâi de toate valorificată cu sufletul, apoi cu machiajul. Din punct de vedere profesional aș putea spune că machiajul poate corecta, poate ascunde, poate modifica chiar, dar niciodată nu va arata senină o față tristă.

©Centrul de Instruire BEAUTY PUBLISHING
©Centrul de Instruire BEAUTY PUBLISHING

Care sunt calităţile esenţiale pe care ar trebui să le posede un make-up artist profesionist? Credeţi că cuvântul „artist” atribuit impune anumite abilităţi?

Prima calitate, și aș zice cea mai importantă este profesionalismul. Și aici nu mă refer doar la cursurile care e necesar să le parcurgem. Este vorba per ansamblu de atitudinea noastră faţă de noi,faţă de cliente, fața de frumusețe în general, seriozitatea, punctualitatea, perseverența și desigur curiozitate.
Cuvântul artist condiționează să fii mai mult decât un machior. Artist înseamnă să ai viziune, să te adaptezi situației, să găsești soluții din orice provocare, să știi să te descurci în situații de criză, să știi să improvizezi, să fii creativ si să creezi. Un exemplu simplu ar fi să găsești soluția când, machiind clienta, realizezi că nu ai rimel in trusă. (situație traită ☺)

Recomandaţi make-up artiştilor să picteze în timpul liber, cât de importantă este pictura în formarea unor abilităţi bune de machiere?

Pictura şi desenul în general, în primul rând relaxează, în al doilea rând dezvoltă foarte bine percepția formei și a culorilor și în al treilea rând deschide noi orizonturi şi generează noi idei. Desigur mulți ar spune că nu au talent la desen. Nimeni nu spune că trebuie să o reinventăm pe Mona Lisa sau să revoluționăm principiile picturii. În ziua de astăzi sunt nenumarate posibilități cum ar fi pictura pe cifre, mandale, sau diferite forme schițate care trebuie doar umplute de culoare.

Aţi încercat diverse tipuri de machiaje: simple, fantezie, de reclamă chiar şi body art , care din ele vă este totuşi cel mai paroape şi vă face o deosebită placere să-l realizaţi?

Fiecare tip de machiaj își are farmecul său. Ador să fac machiaje nud pe o piele ca laptele, pe trăsături frumoase şi tinere. Îmi plac şi machiajele care transformă, machiajele care sunt in stare să corecteze ceea ce nu este proporțional sau simetric de la natură. Machiajele pentru modele sau reclamă mă cuceresc prin simplitatea lor, dar în același timp complexitatea realizării. Iar la capitolul creativitate, fantezie e pur și simplu o altă stare, o altă dimensiune. Sunt eu şi universul meu, nu există timp, nu există spațiu, există doar gândurile și acțiunea. Pentru body art trebuie să fii și un pic de pictor.

Cum este Natalia Clima ca persoană? Ce calităţi v-ar caracteriza?

Mai puțin obișnuiesc să mă autocaracterizez, las această posibilitate celor cu care interacționez. Ce aș putea să spun este că încerc să dezvolt acele laturi care mă ajută să devin mai bună, mai profesionistă si mai creativa in orice. Cultiv creativitatea și intuiția, or acestea mă ajută foarte mult să nu ma plafonez sau să mă plictisesc. Și nu vorbesc aici doar de profesie, ci și de relaţia cu cei din jur, familie, prieteni, chiar și la bucătarie când gatesc (este o altă pasiune de-a mea), şi în orice situaţie şi domeniu al vieții.

Aţi activat atât pe piaţa din R.M cât şi cea românească, dacă ar fi sa faceţi o paralelă între cele două, care ar fi concluziile?

Pe piața din RM m-am lansat și am activat timp de 8 ani. Acolo a fost creată baza. Anume acolo am avut ocazia să lucrez foarte mult cu clientele, care mi-au format o viziune clară ce înseamnă să înfrumusețezi o femeie. Datorită lor, astăzi am posibilitatea să țin traininguri şi cursuri de machiaje comerciale, să vorbesc publicului despre cerințele clientelor, soluționarea problemelor, tipologia lor etc. În România m-am mutat de mai bine de 2 ani, dar pe partea de cursuri activam paralel aici din 2012. La moment, timpul pentru cliente a devenit un lux, pe care-l traiesc din plin când am ocazia. Sunt antrenată mult în partea de instruire, merg prin țară, unde cunosc specificul zonei, specificul clientelor, dar deja din povestirile participanților. Aș spune că este mai mare diferența de la localitate la localitate în România, decât între Chișinău și București.

Cum ar trebui femeile să-şi dea seama că au de a face cu un make –up artist neprofesionist?

Profesionalismul se manifestă amplu pe mai multe direcții. Eu prefer să spun cum identificăm un profesionist, iar un neprofesionist va fi opusul la ce voi menţiona eu.☺
Un profesionist este întotdeauna informat și instruit la zi.
Știe cum să corecteze, modeleze orice pe fața femeii.
Realizează un machiaj care pune în valoare femeia nu fardurile ce le-a folosit.
Convinge, și dacă e cazul refuză să facă clientei un machiaj care nu o avantajează, dar care-i place ei pe instagram.
Are propria identitate.
Face ceea ce-și dorește clienta, dar adaptat trasăturilor ei, prin aptitudinile şi cunoştințele sale.
Are un portofoliu bogat, amplu și bine aranjat.
Arată bine, chiar și la 4.00 dimineața (dacă e cazul).
Produsele sunt mereu aranjate și curate.
Are grijă de igiena personală și cea a clientei.
Are pensulele perfect curate și dezinfectate.
Crează o ambianța placută de lucru, fară stres si agitație etc.

Dacă ar fi să ne uităm într-un bol magic, ce aţi dori să vă rezerve viitorul?

Îmi doresc să mă țină Dumnezeu sănatoasă, să pot dezvolta în continuare ceea ce am început, și să-mi sporească creativitatea pentru a mă manifesta din plin în acest domeniu fantastic. Mai am unele dorințe, dar le voi ține în secret până la realizarea lor. ☺

.


 
Facebook / PaginaBeauty Publishing / Youtube / Instagram / Behance
 ©Foto Centrul de Instruire Beauty Publishing

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.