Nicoleta VACARU | Pictoriță | Visez ca lucrările mele să fie prezente oriunde în lume şi eu să pot fi oriunde îmi doresc

Nicoleta Vacaru, o pictoriţă, care nu încetează să redescopere lumea nici la maturitate. Folosind în lucrările sale materiale mai puţin obişnuite pentru noi, cum ar fi: cuiele, aţa, cafeaua, vinul, rujul, Nicoleta reuşeşte să dea o notă plină de originalitate picturilor sale. Pline de viaţă, culoare, emoţii, pasiune acestea ne aduc instant bună dispoziţie şi mult soare în suflet.

Nicoleta ai putea să ne spui mai multe despre tine şi despre prima ta tangenţă cu pictura?



Provin dintr-o familie de profesori de istorie. 
Pictez de mic copil, căci desenam pe orice foaie albă ce o găseam prin casă şi creioanele le utilizam până rămânea câte un centimetru din ele. În clasa a doua am început sa frecventez cercul de pictură, ca mai apoi în clasa a şaptea să mă înscriu singurică la şcoala de pictură din Orhei. Visul meu era să fiu arhitect, de aceea am absolvit Facultatea de Arhitectură UTM, însă pictura propriu zisă a avut un impact mai mare asupra mea şi am devenit pictor.

Care sunt tehnicile pe care le foloseşti în picturile tale? Cum anume îţi vin idei să foloseşti materiale mai neobişnuite ca cafeaua, vinul, cuiele, aţa  chiar şi rujul? Ai mai folosit şi alte materiale mai puţin „clasice”?

Păi eu pictez de obicei în ulei, acril, batic, cafea si stringart, însă câteodată pot să mă joc şi cu alte materiale (doar din curiozitate).

Ai avut posibilitatea să faci tablouri care au fost folosite ulterior ca etichete pentru sticlele de vin ale unei companii de export a vinului moldovenesc, după care a urmat şi o expoziţie în Franţa. Cum a întâmpinat publicul francez lucrările tale?

În general există diferenţe între aşteptările estetice ale  publicului de la noi şi cel din afara ţării? A fost o experienţă deosebită şi publicul francez m-a primit foarte bine. Atunci au fost nişte expoziţii în restaurante şi vinării cu un public mai familiar şi nu aş putea să fac o analiză generală a unei întregi naţiuni. Curând voi avea prima expoziţie într-o galerie din Paris şi cred că atunci voi putea face o comparaţie reală.

Ai apelat şi la alte metode ingenioase de promovare?

Păi până acum m-am promovat doar prin lucrările mele pe reţelele de socializare şi prin expoziţii.

.

Ce doreşti să transmiţi prin picturile tale? Ce ai dori ca oamenii să afle despre tine prin ele?

Aş dori să transmit doar emoţii pozitive şi dragoste de viaţă.(însă în galerii nu prea sunt acceptate lucrările ce redau emoţii)

O parte din picturile tale exprimă senzualitate, bucurie, culoare. Există vreo pictură care te reprezintă cel mai mult?

Sincer, nu stiu, căci eu las o parte din mine in fiecare lucrare. Mă dedic la maxim, însă încerc să nu mă ataşez prea mult de lucrări.

La capitolul inspiraţie, care ar fi lucrurile şi pictorii care te inspiră să creezi, stilul preferat în care te regăseşti cel mai mult?

Îmi plac lucrările deosebite cu pete fixe şi poziţii interesante. Pictorii preferaţi sunt Jimmy Law, Andrew Salgado si Anna Bocek.

Cât despre visuri, la ce visezi?



Visez ca lucrările mele să fie prezente oriunde în lume şi eu să pot fi oriunde îmi doresc.

Ai menţionat într-un interviu că te-a impresionat mult momentul în care copilul tău a desenat o poartă, iar când l-ai întrebat ce reprezintă aceasta, ţi-a zis că nu e o simplă poartă, ci un portal care duce spre  lumea lui magică. Ce alte lucruri magice crezi că am putea învăţa de la copii, se reflectă acestea şi în lucrările tale?



Eu în fiecare zi invăţ ceva nou de la el, însă nu combin emoţiile familiare cu lucrările mele, căci ca stil şi tehică nu sunt prea sentimentale, acum lucrările mele sunt un pic mai neutre decât în trecut.

Cum decurge procesul de pictare a unui portret, tablou?  Cum încerci să înţelegi mai bine persoana pe care urmează să o pictezi pentru ai reflecta adevărata sa natura în pictură?

Primul pas este alegerea gamei coloristice, apoi totul merge de la sine. Câteodată se mai întâmplă să schimb totul în proces şi nici idee să nu am ce va ieşi la final.

Ai participat în cadrul unui experiment ce presupunea expunerea lucrărilor tale printre ruinele unei sinagogi vechi şi totodată ai încercat să redecorezi casa ta pictând vitralii în locul ferestrelor obişnuite. Crezi că arta are puterea de a salva lumea? Ce reprezintă arta pentru tine?



Eu am pictat ferestrele din casă când eram adolescentă. Eram visătoare şi dornică de schimbări. Atunci îmi apăreau cele mai interesante idei, de aceea cred că tinerii vor schimba lumea si oamenii ce cred in ei. Orice copil merită să facă ceea ce-i place şi sunt fericită, căci am avut nişte părinţi superbi care m-au încurajat mereu şi au făcut totul ca eu să fac în viaţă doar ce-mi place.

 Cred că arta este la început modul de exprimare a sentimentelor, însă pe parcurs se transformă în stil de viată şi în felul meu de a fi.


 
Facebook / Saatchiart / Instagram
 ©Foto Nicoleta Vacaru

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.