O tânără care vede în lucrările pe care le creează, mult mai mult decât un simplu obiect. Dincolo de obiectul în sine se ascunde emoția pe care vrea să o transmită publicului, trăirile și „experiență vizuală inedită” fiind unul din scopurile artistului ceramist.
Bună, Raluca! Ce ne poți spune despre tine și despre activitatea pe care o desfășori? Cum a luat naștere pasiunea pentru ceramică?
Bună! Sunt elevă a Colegiului de Artă „Carmen Sylva” – Ploiești, iar pasiunea mea pentru ceramică a început cu un an în urmă, atunci când, ajunsă în clasa a XI-a, a trebuit să optez pentru o specializare. Nu mi-a fost dificil să iau această decizie, întrucât, în primii doi ani de liceu, una dintre disciplinele mele preferate a fost modelajul și îmi doream să continui pe această direcție, sub atenta îndrumare a doamnei mele profesoare, Liliana Marin.
De ce ești atât de pasionată de această artă?
Pentru mine, ceramica a devenit rapid modul preferat de exprimare plastică și mă identific cu aceasta, întrucât reușesc să comunic privitorului mult mai ușor ceea ce simt sau gândesc cu privire la diversele subiecte abordate de-a lungul timpului. Totodată, îl consider un domeniu al provocărilor, ce te invită să descoperi permanent noi solutii. Asemeni tuturor artelor, ceramica are particularitățile sale. Astfel, forma trebuie imaginată și construită goală pe interior, motiv pentru care totul trebuie lucrat cu multă grijă și răbdare. De asemenea, ai permanent parte de suprize, atât în construcția obiectului propriu-zis, cât și în ceea ce privește glazurarea acestuia.
Când ai realizat prima ta lucrare în ceramică?
Înainte de a începe clasa a XI-a, am făcut câteva “experimente” cu ceramica, dar prima lucrare propriu-zisă am realizat-o la examenul de început de an. A fost apreciată de comisia de profesori și ulterior, am reluat subiectul, într-o variantă de dimensiuni mai mari (Unglazed II).
Cele mai multe dintre lucrările tale sunt experiențe vizuale cu etape sofisticate și meticuloase. Cum îți imaginezi experiența pe care vrei să o aibe publicul?
Îmi doresc să emoționez și să uimesc spectatorul, să-l fac să se apropie cât mai mult de subiectul lucrării, să-l determin să-și pună întrebări, care, ulterior, își găsesc răspunsul în analiza acesteia. Îmi doresc, mai mult decât orice, să aibă parte de o experiență unică, dorindu-și să revină și cu alte ocazii.
În lucrarea intitulată „Envelope with flowers” sunt integrate motive deosebite. Ce mesaj ai vrut să transmiți prin această lucrare?
Lucrarea „Envelope with flowers” a fost realizată cu prilejul expoziției lunii martie a Muzeului Județean de Istorie Prahova – „Florile, culorile”. Pentru aceasta, ne-a fost pusă la dispoziție o colecție de cărți poștale ilustrate și, totodată, în lucrările noastre a trebuit să includem motivul florii, ca simbol al primăverii. Astfel, prin această lucrare am dorit să îmbin cele două teme, în manieră originală.
Cum îți explici faptul că unii dintre artiști sunt mai cunoscuți decât alții? Ce crezi că le aduce recunoaștere, în opinia ta?
În opinia mea, în lumea artiștilor plastici, unul dintre cele mai importante aspecte îl constituie impactul pe care lucrările îl au asupra publicului. Artistul trebuie să încerce permanent să ofere oamenilor o experiență vizuală inedită, să reușească, prin diversele mijloace de exprimare plastică, să emoționeze spectatorul. De asemenea, un alt motiv îl constituie faptul că, unii artiști s-au bucurat de o mai mare recunoaștere din diverse considerente sociale.
Ce obstacole ai întâmpinat în a-ți expune munca?
Luând în considerare faptul că sunt încă elevă, este mai dificil să am expoziții personale, din diverse motive. Momentan, sunt fericită că am reușit să iau parte la unele expoziții de grup și, lucrând, sper să-mi îmbogățesc experiența și pe acest plan.
Ce alte forme de creativitate îți fac plăcere să le practici, altele decât lucrul cu ceramica?
Îmi place să experimentez cât de mult pot in domeniul artei, așa că încerc să evoluez și în domeniul desenului, picturii și al altor discipline de specialitate, sub îndrumarea domnilor mei profesori.
În viziunea ta, cum ar fi studioul ideal pentru artiștii ceramiști?
Consider că în fiecare atelier se răsfrânge o parte din personalitatea artistului, așa că nu am o imagine prestabilită. Pentru mine, mi-aș dori un atelier cu ieșire spre exterior, spre natură, dat fiind faptul ca una dintre temele preferate abdordate a fost reinterpretarea, în manieră abstractizată, a unor forme naturale. Natura rămâne o sursă de inspirație inepuizabilă în lumea artei.
La ce lucrezi acum și care sunt planurile tale pentru viitor?
Am în plan numeroase proiecte, iar, în viitorul apropiat, urmează să îmi încep atestatul. De asemenea, pe lista priorităților, dat fiind faptul că voi fi clasa a XII-a, se situează pregatirea pentru facultate, ceea ce inseamnă și lucru mai intens în domeniul ceramicii.
.
Facebook / Behance / Instagram
©Foto Stoica Victor, Radu Pârlițeanu & Dragoș Popa